Nyheter

Ekonomisk kris efter rekordbyggen

Statligt ägda Dubai World ska be om uppskov på återbetalning av miljardskulder.

Dubai World-koncernen ska be fordringsägarna om ett uppskov på sex månader. Samtidigt har en rekonstruktör utsetts för företagsgruppen.

I Dubai World ingår fastighetsutvecklaren Nakheel, som har byggt flera spektakulära projekt i delstaten, bland annat Palm Jumeirah, en konstgjord ö i form av en palm.

Uppgifterna om hur stora Dubai Worlds skulder är går isär. Enligt The Guardian rör det sig om cirka 60 miljarder dollar, men enligt Financial Times handlar det om 22 miljarder dollar.

— Vi kommenterar inte det, säger Sanaa Maadad, presskontakt på Dubai World, till Byggvärlden.

Enligt flera medier förfaller fyra miljarder dollar till betalning i december. Nu begär företagsgruppen att långivare skjuter upp förfallodagen till åtminstone den 30 maj, meddelade finansdepartementet i onsdags.

Dubai har haft en het byggmarknad och har uppfört flera uppseendeväckande byggnader. Men när den globala ekonomin kraschade sjönk fastighetspriserna hastigt. Enligt the Guardian föll priserna med ungefär 50 procent under ett år.

I oktober meddelade Dubai World att de hade dragit ner den totala arbetsstyrkan med ungefär 15 procent till mindre än 70 000 personer.