Nyheter

Eldig byggstart för Göteborgs nya storhotell Draken

Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels och Erik Selin, vd Balder, deltog vid invigningen av Clarion Hotel Draken. Foto: Balder

Nu är bygget av Göteborgs nya storhotell Clarion Hotel Draken igång. Bygget invigdes med att Petter Stordalen satte fyr på en eldsprutande drake. 

I stället för ett traditionellt spadtag firades byggstarten av Draken med ett sprakande evenemang på Olof Palmes plats. Hotellkungen Petter Stordalen satte den tändande gnistan till en lysande och eldsprutande drake. Kopplingen till klassiska biografen Draken är central i hela projektet, och understryks ytterligare genom att en filmrulle i rund plåtask symboliskt kommer att gjutas in i fastighetens grund.

– Clarion Hotel Draken är ett prestigeprojekt i vår portfölj. Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential och Nordic Choice Hotels har som ambition att dubbla antalet hotell i staden. Den här resan har bara börjat! säger Petter Stordalen, grundare Nordic Choice Hotels.

Clarion Hotel Draken är ett samarbete mellan Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus. Det nya hotellet knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med ca 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. De två översta våningarna blir en restaurang och skybar med utsikt över staden och hamninloppet. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken även Göteborgs högsta hotellbyggnad.

– Det känns roligt att vara delaktig i ett så spännande och viktigt projekt  Jag är övertygad om att detta blir bra både för de som bor och verkar i området men också för staden som helhet. säger Balders VD Erik Selin

Hotellet är en del av detaljplanen för Masthuggskajen. Här binder man samman gammalt och nytt. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger och hotell att växa fram. Området har höga hållbarhetsambitioner och Draken blir en miljöklassad byggnad som matchar Choicekedjans höga hållbarhetsambitioner.

/Redaktionen