Nyheter

Elektriskt första spadtag för forskningsanläggning

Mariette Hilmersson, vd Castellum Väst, Henrik Svenningstorp, vd SEEL, Christian Johansson Gebauer, Styrelseordförande Vestia Construction Group, Stefan Bengtsson, rektor och vd Chalmers, Pia Sandvik, vd RISE och näringslivsminister Ibrahim Baylan. Bild: Henrik Ekberg

På onsdagen togs det första ceremoniella spadtaget för bygget av Sveriges största forskningsanläggning för elektromobilitet. Bygger vid Säve flygplats i Göteborg gör Vestia.

 – Det är tacksamt att vara med i ett sådant här sammanhang som har ett så gott syfte, sade Christian Johansson Gebauer, styrelseordförande i Vestia Construction Group. 

Medverkade vid eventet gjorde bland annat näringslivsminister Ibrahim Baylan (S). 

– Transportsektorn är en av de sektorer som kan driva på utvecklingen för ett fossilfritt Sverige. Det här projektet är en viktig del i det arbetet. 

Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL) ägs av RISE och Chalmers. Anläggningen i Säve kommer att bli en arena för forskning och utveckling och testbädden blir en gemensam plattform att mötas på.  

Det stora flygplatsområdet ägs sedan 2018 av Castellum.

– Idén till att detta skulle bli ett nationellt centrum för elektromobilitet kommer egentligen från kunderna, vi bistår med arenorna. Detta är en jättefin statlig satsning och en viktig milstolpe i hållbarhetsarbetet, sade Mariette Hilmersson, vd på Castellum Väst.  

Markarbetet för den 15 000 kvadratmeter stora forskningsanläggningen har redan påbörjats och i mars 2023 ska anläggningen stå klar. Totalentreprenör är Göteborgsbaserade Vestia.

– Vi fick frågan av Castellum för ett halvår sedan och vann sedan upphandlingen i hård konkurrens. Man är stolt över att vara med i ett sådant här projekt där fokus ligger på klimatfrågan. Målsättningen för vår del är att certifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad Silver. 

Ett längre reportage om projektet kommer i nästa nummer av Byggvärldens papperstidning.