Nyheter

Embassy of sharing blir Hyllies nya kvarter

Fyrtornet, som ingår i Embassy of Sharing, blir ett av Sveriges högsta kontorshus i trä. bild Midroc/Wingårdhs

mbassy of Sharing ska bli Hyllies nya kvarter. Mötesarrangören Altitude Meetings inleder ett samarbete med Midroc och tar rollen som driftsorganisation för Embassy of Sharing, som ska hysa sju byggnader med olika identiteter, innehåll och koncept.

Rakt över gatan från Hyllies station, precis bredvid Emporia, ska sju nya fastigheter byggas. Byggstart närmar sig för Fyrtornet, som ska bli ett av Sveriges högsta kontorshus i trä. 

Området är 55 000 kvadratmeter stort och innefattar kontor, hem, restauranger, butiker och service – men också stadsodlingar, verkstäder, saluhall samt boende för både äldre och yngre.

De sju husen får alla egna identiteter och funktioner. Tillsammans skapar de ett kvarter där innovation, mångfald och cirkulärt nytänkande står i fokus. 
Samtidigt som det första spadtaget närmar sig, kopplas nu mötesarrangören Altitude Meetings in.

– Vi tar rollen som driftsorganisation och har som uppgift att fylla husen med innehåll, bygga ett starkt community och se till att visionen om Embassy of Sharing som en plats som gör skillnad på riktigt blir verklighet, säger Yasemin Arhan Modéer, i ett pressmeddelande.

Som namnet antyder bygger Embassy of Sharing på att dela och att dela med sig. Visionen är att skapa en inkluderande och nytänkande grön miljö för samarbete och kunskapsutbyte. Det blir en unik mötesplats för hela Malmö.

– Embassy of Sharing är vårt viktigaste stadsbyggnadsprojekt och vi har tagit ett helhetsgrepp utifrån ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv och de behov som Malmö, Hyllie, miljön och människor har, säger Sten Lindquist, affärsstrateg på Midroc.

Nu startar arbetet med att bygga ett community och inleda samarbeten med en rad aktörer från näringsliv samt kultur- och forskningsvärlden. På skissbordet finns allt ifrån införandet av lokal valuta till skapande av banbrytande testbädd för idéer genom att kombinera näringslivsacceleratorer med forskningshubbar – samt tankar om hur fysiska ytor och tjänster kan delas på helt nya sätt för att skapa liv, rörelse och oväntade möten.

– Embassy of Sharing ska bli ett nav för en socialt hållbar utveckling, och en plattform för innovativ samhällsutveckling som alla i Malmö ska kunna ta del av. Malmö går redan i täten för att förverkliga nya typer av affärsmodeller kring socialt entreprenörsskap. Nu kommer vi att kunna testa delningsekonomi på riktigt, på en plats som är den viktigaste knutpunkten mellan Sverige och Danmark, säger Yasmin Arhan Modéer.

– Fyrtornet specifikt, som är den första kommersiella fastigheten, tror vi kommer att attrahera företag och organisationer med höga hållbarhetsambitioner, både ekologiskt, socialt och ekonomiskt. På så sätt erbjuder Fyrtornet en varumärkesstärkande adress för dessa företag och organisationer, och inte minst med ett läge som har Malmös bästa kommunikationer med närhet till Kastrup och ett fullserviceutbud runt hörnet, säger Sten Lindquist, Affärsstrateg på Midroc.

Byggstart är planerad till nästa vår.
– Vi är nu i projekteringsskedet och tittar även på upphandlingsformer för projektet. Datum för byggstart och inflyttning är preliminära, men vi siktar på en byggstart under våren 2021 för första fastigheten med en planerad byggtid på cirka två år.

Fakta / Embassy of Sharing: 

  • Yta: 55 000 kvadratmeter i Hyllie. 
  •  7 hus med olika identiteter och funktioner. Grundpelarna är: innovation, utveckling, delningsekonomi och hållbarhet. 
  •  Byggs av: Midroc 
  •  Arkitekt: Wingårdhs 
  •  Driftsorganisation: Altitude Meetings.