Nyheter

En avled efter trappraset

En byggarbetare har avlidit efter torsdagens rasolycka på ett bygge i Solna. En annan medarbetare är svårt skadad.

Rasolyckan i Solna under torsdagen har krävt ett dödsoffer. En man född 1984. Polisen har inlett en förundersökning rubricerad vållande till annans död.

— Mannen avled vid elvasnåret under torsdagen. Vi kunde inte gå ut med det tidigare eftersom vi inte hunnit meddela de anhöriga, säger Diana Sundin, presstalesman på Västerortspolisen.

Olyckan inträffade cirka 10.30 under torsdagsförmiddagen. Vid ett pågående kontorsbygge i Solna skulle ett prefabricerat trappelement monteras fast i ett trapphus, mellan våning sex och sju. Något gick snett och istället rasade allt samman. Två byggarbetare fastnade i rasmassorna och fick föras till Karolinska sjukhuset. Ytterligare en person fördes till sjukhuset, svårt chockskadad.

Peab är entreprenör för bygget men medarbetarna som drogs med i raset är anställda av en underentreprenör.

— Troligtvis befanns sig båda personerna högst upp i den rasade konstruktionen för att utföra monteringsarbete. Mannen som avlidit påträffades dock längst ned med rasmassor över sig. Den andra personen, som nu är allvarligt skadad, hade änglavakt och fick inte lika mycket rasmassor över sig, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Under morgonen har Peab haft ett informationsmöte med personalen på plats. Företaget har också en krisorganisation för att ta hand om de medarbetare som vill ha stöd. På måndag ska man samlas igen för att se om det går att arbeta.

— Just nu är det avspärrat. Vi får se hur det ser ut då. Det är ju mycket röjningsarbete som ska utföras. Och sedan får vi börja om från början. Men det är ju många som ska bedöma konstruktionen innan. Vi måste ju leta efter eventuella konstruktionsbrister, säger Niclas Brantingson.

Polisen är nu på plats för att utföra sin tekniska undersökning.

— Vi ska också förhöra en massa personer. Under dagen ska vi försöka prata med den skadade medarbetaren, och den person som blev chockskadad, säger Diana Sundin.

Arbetsmiljöverket var också på plats under torsdagen.

— Det går inte att säga mycket i nuläget. Just nu pågår krisarbetet och vi ska återkomma på fredag nästa vecka, säger Håkan Angeldahl, bygginspektör på Arbetsmiljöverket.