Nyheter

En hyllning till nya Kiruna

En stark symbol för Kiruna på 724 meters höjd, byggd av glas, stål och magnetit. Det är målet för bygget av hotell- och konferensanläggningen Kiruna Showroom.

— Temat för byggnaden är magnetit, det ämne som finns i järnmalmen som bryts i Kiruna, och ”is” — glaset som bryter av mot de mörka partierna, säger Lars Sundström, som tillsammans med Johan Kaupi utformat byggnaden.

NCC har fått uppdraget att bygga skapelsen av glas, stål och magnetit på berget Luossavaaras topp. En symbol för det nya Kiruna som varit omstridd, med namninsamlingar bland ortsborna mot den uppseendeväckande byggnaden.

— Men efter en tid upphörde protesterna, namninsamlingen verkar ha runnit ut i sanden. Vi hoppas att den här byggnaden ska bli en stark symbol för Kiruna, det nya Kiruna, säger Lars Sundström.

Budgeten för projektet ligger på cirka 45 miljoner kronor. Arbetet sker i form av ett partneringprojekt. Byggprojektet pågår och beräknas vara klart vid årsskiftet 2008/2009. Uppdragsgivare är Showroom AB, en konstellation med flera företagare i Kiruna.