Nyheter

En ny lagledare

Mats Williamson ska lösa Skanskakoncernens lönsamhetsproblem. Och den nye Englandschefen tar med sig framgångsreceptet från bygget av Öresundsbron. <br></br> — Nu bildar vi ett team som sätter gemensamma mål, säger Mats Williamson.

Merkostnader i tre större projekt i Storbritannien gjorde att Skanska tvingades till skriva ner projektvärdet med 335 miljoner kronor.

Ledningen har bytts ut sedan vinstvarningen i våras och det är en skåning, Mats Williamson, som ska se till att Skanska UK visar bättre resultat.

Han var projektchef för bygget av Öresundsbron, ett av få större infrastrukturprojekt på senare år som färdigställts i tid, med god kvalitet och inom budgeterade kostnader. Sedan dess har han varit vd för Skanska Sverige, som visat ett bra resultat.

Mats Williamson anlände till England i slutet av juli.
— Jag har lärt mig hur organisationen fungerar och gjort analyser av det. Den delen av arbetet lider mot sitt slut och snart går vi in i nästa fas.

Har du identifierat problemen?
— Ja, jag har rätt klart för mig vad felen varit. Men det är en ganska komplex bild och svårt att beskriva. Det handlar om saker som inte gått rätt i våra processer.

Felen har lett till att projekt drivits med förlust.
— Det är lätt att tro att allt varit dåligt men så är det absolut inte. Minst 80 procent av projekten har gått bra men det rör sig om så mycket pengar i de här stora projekten. Det är egentligen bara i ett enda projekt jag vet att vi gjort förluster.

I vissa PPP-projekt (privat och offentlig samverkan) har det handlat om lägre vinster än förväntat. Skanska tar ut en prognostiserad vinst under byggtiden, som ofta är väldigt lång. Men det har i vissa fall visat sig att bolaget varit för optimistiskt i kalkylerna och därför tvingats till nedskrivningar.

— Vi har också haft problem att upptäcka problemen i tid och de har växt och blivit större problem än vad de hade behövt bli, säger Mats Williamson.

Nu formeras ett team. Tillsammans ska målbilder skapas, som alla jobbar mot. Det, menar Mats Williamson, var framgångsreceptet vid Öresundsbro-projektet.

— Vi var ett team med människor från olika företag och la mycket tid på att diskutera målet och inte rusa iväg och börja bygga. Det handlar mycket om psykologi och där tog jag hjälp av den norske idrottspsykologen Willy Railo.

Målen vägledde teamet i det fortsatta arbetet.
— Nu tar jag hjälp av en engelsman som jobbar med utveckling av strategi och ledarskap i den här processen, säger Mats Williamson, som nu ska bilda sitt team.

Foto: Holger Staffansson

Mats Williamsson om …

… hur Skanska UK ska vända till vinst:

1 Analysav vad som gått snett.

2 Ett ledningsteamsätts samman.

3 Ledningen sätter gemensamma mål.

4 Målen lederteam i arbetet.

… det som varit bra:

• Ett starkt fokus på arbetsmiljön. ”Där har Skanska Sverige mycket att lära”.

• Många duktiga människor.

• Många kunder är nöjda med Skanska.

… och det som inte har varit bra:

• Lönsamheten.

• Att vi inte sett problemen i tid.

Mats Williamson

Ålder: 50.

Bor:Lägenhet i centrala London.

Utbildning: Civilingenjör, med inriktning mot väg- och vatten, från LTH i Lund.

Karriär: Började som arbetsledare på Skanska 1981 och har haft flera olika jobb inom företaget. Var bland annat projektchef för bygget av Öresundsbron, vd för International Projects och senast vd för Skanska Sverige.

Aktuell: Tog i somras över som vd för Skanska UK, en verksamhet som tyngts av ekonomiska problem.