Nyheter

”En rolig utmaning”

I Globen byggs grunden för de gondoler som ska roa turister med milsvid utsikt, ett Stockholms ”London Eye”. <br></br> — Det är det här jobbet man vill göra, säger Peder Ohlis som är byggledare för projektet.

Peder Ohlis började sin karriär i Hongkong. Tillsammans med en kompis for han dit för att arbeta som trainee i ett vägprojekt.

— Det var ett riktigt intressant projekt. Och det här var precis när Hongkong skulle bli en del av Kina igen, så det var många engelsmän som åkte därifrån då. Så för oss blev att jobba på riktigt direkt.

Han kommer från Vasa i Finland, men har bott i Sverige i tio år. Efter två år på ett företag i Enköping började Peder Ohlis jobba på Sweco Management för åtta år sedan.

— Jag har haft turen att få jobba med många roliga byggprojekt; stadshuset, kungliga tennishallen och SL till exempel. SL låter kanske inte så kul, men de har verkligen intressanta projekt.

Nu jobbar Peder Ohlis med ännu ett intressant projekt. Globen ska förses med en ny turistattraktion i form av två gondoler. De ska ta med turister och andra som inte är höjdrädda på en åktur upp till ”kalotten” högst upp på Globen.

Turen kommer att ta ungefär tio minuter upp och ner. Gondolerna ska stanna en stund högst däruppe och kommer att bjuda på spektakulär utsikt.

Peder Ohlis har varit projekteringsledare och nu i byggfasen är han byggledare. Och det är ett oerhört säkerhetskrävande arbete att bygga gondolbanorna.

— Man bygger ju hela vägen upp, på insidan för att förstärka väggen. Det får inte förekomma att någon tappar något, och ingen får vara under dem nere på golvet som är i taket och bygger.

Över 40 ton stål ska förstärka Globens väggar på insidan innan banan kan byggas. Det är i den fasen projektet är nu. Till hjälp har man anlitat professionella klättrare, bland annat en deltagare i svenska klätterlandslaget.

— Det är mycket att tänka på. Vi får försöka bygga mellan arrangemangen i arenan. Och det är lite knepigt att bygga, till exempel med ventilationstrummorna i Globens väggar. Det är en utmaning, men det är kul — det är det här man vill göra, säger Peder Ohlis.

Peder Ohlis

Ålder: 35

Familj: Sambo och en son, 2 år gammal

Intressen: Sport, följer allt som går att se och läsa. Håller lite extra koll på hockeylaget från hemstaden Vasa i Finland. Har själv spelat fotboll och innebandy.

Arbetar:Projektledare/Byggledare på Sweco Management

Aktuell: Som byggledare för gondolbanorna på Globen.