Nyheter

En tortyrkammare, tack

Vad händer när barn beställer hus av arkitekter? Nu kan besökare på Färgfabriken i Stockholm få svaret.- De ville ha allt från disco till platser för bowling, fotboll och en tortyrkammare, berättar Åsa Kallstenius på Kod Arkitekter.

Totalt är det nio arkitektkontor som medverkar i utställningen Building Blocks på Färgfabriken i Stockholm. Utstälningen öppnade den 24 april.

Genom att låta barn och ungdomar mellan 5 och 16 år agera beställare till var sin byggnad, vill utställningen synliggöra skillnaden mellan barns syn på sin livsmiljö och den vuxna normen.

Ett av de medverkande kontoren är Kod Arkitekter, som i februari bjöd in två barn på åtta respektive nio år.

– För att få dem att slappna av bjöd vi på saft och bullar, och så fick de spela lite pingis på kontoret. Sedan fick de spinna fritt kring sina önskehus. De ville ha allt från disco till platser för bowling, fotboll och en tortyrkammare. Och en antenn som kunde grilla fåglarna som satte sig på den. Då skulle det ju bli lättare att få mat direkt, berättar Åsa Kallstenius.

Men en tortyrkammare?

– Ja, fast de ändrade sig i slutändan, eftersom de tänkte att det skulle bli för läskigt för de mindre barnen.

Utställningen påstår att barn har andra normer och visioner än vuxna. Stämmer det?

– Vi fick jobba med små barn, och de fokuserar mer på händelser och aktiviteter än rumsliga former. Det kan till exempel handla om att det är viktigt att kunna spela fotboll i huset. Sedan har barn inte samma uppfattning om att saker kostar och tar plats i rummet. De är naiva, på ett härligt sätt.