Nyheter

”En viktig arena för oss”

Fredrik Bergström affärsområdeschef Advisory på WSP anser att Almedalsveckan har stor betydelse i dag, både för honom, WSP och den samhällspolitiska debatten.

Fredrik Bergström,  affärsområdeschef Advisory på WSP ser Almedalsveckan som ett sätt för WSP att visa vad de kan och lyfta viktiga frågor.
– Många av de frågor vi jobbar med diskuteras där och därför är det självklart för oss att vara på plats, säger han.

Ett 30-tal medarbetare från WSP åker till årets Almedalsvecka för att på olika sätt medverka.

Fredrik Bergström, affärsområdeschef Advisory, har besökt Almedalsveckan ungefär 20 gånger. Först i rollen som vd för Handelns Utredningsinstitut och sedan 2008 för WSP:s räkning.

– Och för min egen skull. Jag är intresserad av samhällsutveckling, det är min glöd. Almedalsveckan är även ett sätt att hålla kontakt med folk och att skaffa nya kontakter. Eftersom alla är där är det väldigt tidseffektivt, säger han.

Inom samhällsbyggnadssektorn tror han att det i år kommer att bli mycket fokus på bostadsmarknaden, integration och klimatfrågan.

– Greta-effekten och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling tror jag gör att klimatfrågan hamnar högt.

WSP har cirka 40 inbokade aktiviteter under veckan. Det handlar om seminarier de själva arrangerar, men också rundabordssamtal och som deltagare i paneler.

– Vi vill vara med! Vår affärsidé bygger på samhällsutveckling, vilket alltid är ett stort ämne i Almedalen. WSP vill gärna vara med och framtidssäkra Sverige och vi kan bidra med kunskap. Det är även ett sätt att upprätthålla relationer med personer och företag som är viktiga för oss.

WSP:s egna seminarier handlar om dåtid och framtid, med rubriker som ”Historiska genidrag – vad kan vi lära av Visby när vi utvecklar framtidens städer”, ”Hur bryter vi den ofrivilliga ensamheten i städerna” och ”Lagd plan ligger, räcker den och är en framtidssäkrad järnväg ens möjlig?”.

– Många känner sig ensamma i dag och vi vill ta reda på hur vi som planerar städer kan bidra till att bryta ensamheten. Vi kommer att presentera en undersökning om och det som sticker ut är att det ofta är yngre som flyttar till större städer som känner sig ensamma. Hur ska vi hantera det? Är kollektivboende en del av lösningen? Hur kan vi skapa fler mötesplatser? Det är sådana frågor som tas upp.

På rundabordssamtalen kommer man att diskutera bland annat hur man får en bostadsmarknad som fungerar för alla generationer och digitaliserat samhällsbyggande.

– Seminarier riskerar att bli en envägskommunikation, men vi vill bejaka samtal och diskussioner genom att arrangera rundabordssamtal, säger Fredrik Bergström.

Att få uppmärksamhet och locka folk till seminarier och samtal kan vara svårt.

– Konkurrensen är stenhård. Men vi har hittat tre faktorer som vi tror fungerar för att locka folk till seminarierna: en bra lokal som inte ligger för långt bort, en ”dragare”, det vill säga en person som lockar besökare, till exempel ministrar eller generaldirektörer och en bra och aktuell frågeställning.

Det sistnämnda är det viktigaste.

– Ett bra seminarium ska vara spänstigt. Då menar jag att ämnet är genomtänkt, att man har en kort och faktabaserad inledning som följs av bra samtal och diskussioner. Alla behöver inte vara överens, det är intressant med olika perspektiv och det är roligt med folk som tänker utanför boxen. Jag tycker också att det är viktigt att involvera publiken, för att bredda diskussionen. Här har moderatorn en viktig roll att spela.

Han hyllar Almedalsveckan, dess öppenhet och dess betydelse för den samhällspolitiska diskussionen.

– Det är otroligt stort, och en unik mötesplats. Jag tror inte att Almedalsveckan kommer att påverkas av Järvaveckan. Det var intelligent och rätt i tiden att lägga Järvaveckan i juni, men jag tror inte Almedalsveckan hotas än på länge.

Vad har du alltid i din Almedalspackning?

– Ett par inlines. Det är omöjligt att få tag i taxi, men med inlines går det smidigt att ta sig fram. Det är också skönt att ta en tur framåt kvällen, att åka söderut mot Kneippbyn är fantastiskt vacker.

Fredriks bästa tips till förstagångsbesökare:

  • Se till att bli inbjuden till många mingel. (Använd alla dina kontakter och meddela i förväg att du ska till Almedalen.)
  • Använd tiden på färjan över till Visby att ladda ner appen över Almedals-programmet och hitta dina favoritseminarier.
  • Klä dig avspänt och ta med en tröja om det blir kyligt framåt kvällen. ((Förstagångsbesökarna är alltid uppklädda i mörk kostym, men det är kanske inte så bekvämt under en lång och ibland varm dag. Numera är det mera shorts än kostym i Almedalen.)
  • Ta tillvara på tillfällena som dyker upp och våga gå fram och prata med folk. Almedalen handlar mycket om engagemang och kunskap så var lite nyfiken.
  • Var lagom uppbokad. Se till att ha lite tid till att flyta omkring, se vilka du träffar och vilka seminarier och diskussioner du vill gå på just då.