Nyheter

Energipris till OS-byn

OS-byn i Peking har förärats en guldmedalj för energisnålt byggande utdelad av USA:s finansminister. Lägenheterna är dessutom populära – 80 procent av dem är redan sålda till privatpersoner.

.

.

.

.

.

.

.

.

Under en kort ceremoni i Peking tidigare i veckan delade USA:s finansminister Henry Paulson ut LEED:s guldmedalj till Chen Zhili, chef för OS-byn. Den ideella organisationen US Green Building Council står bakom priset Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

— Kinas ledare är medvetna om att utvecklandet av gröna byggnader är mycket viktigt. OS-byn kan bli en förebild för det fortsatta byggandet av energieffektiva och hållbara byggnader, säger Henry Paulson till Associated Press.

Det nästan 65 hektar stora området rymmer 42 byggnader; 22 sexvåningshus och 20 niovåningshus som tillsammans rymmer närmare 17 000 OS-deltagare.

Byggnaderna är mer än dubbelt så energieffektiva som övriga byggnader i Peking. Satsningen uppskattas spara motsvarande fem miljoner kilowattimmar el per år.

De är utrustade med bergvärmepumpar, solceller och solfångare samt solvärmedrivna kraftvärmeanläggningar. Området drar även nytta av värme från det intilliggande reningsverket Qinghe, och kan på så sätt minska luftkonditioneringens energibehov med 40 procent. Solfångare har byggts på hustaken som kan svara mot värmebehovet hos 2 000 hushåll.

Efter OS kommer lägenheterna att omvandlas till lyxiga bostäder som ska vara inflyttningsklara till början av nästa år. Intresset från pekingborna är stort — 80 procent av lägenheterna är redan intecknade.

Kina och USA har ett OS-samarbete kring energieffektivitet. Amerikanska energidepartementet har i och med detta lånat ut energiexperter till det företaget som ansvarat för utvecklingen av OS-byn, Guo Ao Development.