Nyheter

Ett dygn – två kollapsade tennistak

Inom loppet av ett dygn har två tennishallar kollapsat. Under onsdagsmorgonen föll taket till Alfa Lavals tennistält i Botkyrka.

Enligt polisen fanns det inga människor i Botkyrkas tennishall när byggnadens tak kollapsade under natten. Larmet kom in till polisen cirka 6.30. Tennishallen har nu spärrats av.
— Det var halva taket som rasade. Det var ett platt tak och med all snö så vart det väl för tungt, säger Ulf Lindgren, Stockholmspolisens presstalesman.
Efter takraset i Botkyrka så har två tennishallar kollapsat inom loppet av ett dygn. Under onsdagskvällen kollapsade en tennishall i Rönninge, utanför Stockholm. Elva personer befann sig på plats men inga skadades fysiskt.
Kommer ni att avråda folk från att spela tennis nu?
— Nja, Snarare informera ägare till tennishallar att man ska skotta taken. Det är ju ganska dyrt också att bygga upp det hela igen. Och det är ju aldrig bra med tyngder som faller så här. Det kunde ha slutat mycket värre, säger Ulf Lindgren.
Richard Andersson, stationsbefäl på Flemingsbergs polisstation, säger till Byggvärlden att brottsrubriceringen för takraset i Botkyrka som uppskjuten avvaktande utredning.
— Det innebär i praktiken att det i nuläget är oklart om det är ett polisiärt ärende. Om det till exempel framkommer att det var ett konstruktionsfel så kan det blir det, säger han.
De kollapsade tennishallarna är bara två exempel på en rad byggnader vars tak kollapsat den senaste veckan. >Enligt Ekot har åtminstone sju tak rasat på bara några dagar. I lördags rasade ett tak till en vitvarubutik i Vänersborg. Inga skadades dock. Under tisdagskvällen rasade taket till en ridhall, mitt under en ridlektion.
— Sedan säckade ju taket till Coca Colas lagerlokal i Jordbro delvis ihop igår. De höll på att skotta taket då men byggnaden fick utrymmas, säger polisens presstalesman Ulf Lindgren.