Nyheter

”Ett effektivt sätt att bygga på”

Magdalena Andersson, Sara Erman och Anders Danielsson vid BoKloks bygge i Fisksätra. Foto: Susanne Bengtsson.

Sverige behöver 700 000 nya bostäder fram till 2025.

Skanska är beredda att expandera med sitt Boklok-koncept – bara man får tillgång till byggbar mark.

– De här serietillverkade bostäderna är intressanta eftersom de går snabbt att bygga samtidigt som man kan få ner priserna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) när hon besöker ett av Skanska BoKlok-projekt i Stockholm.

På torsdagen besökte Magdalena Andersson Skanska Boklok-projekt i Fisksätra i Nacka kommun. Här byggs 84 bostadsrättslägenheter om 2-4 rok i fyravåningshus. Byggstart var i maj 2015, och snart flyttar de första familjerna in.

Skanska hade bjudit in finansministern för att berätta om sitt koncept BoKlok, som är ett samarbete med Ikea och som firar 20-årsjubileum i år. Tanken är att erbjuda funktionella, prisvärda boenden som är tillgängliga för alla.

– Vi bygger tusen BoKlok-hem varje år, främst i Sverige med även i Norge och Finland.  Husen byggs i fabrik och vi har nästan halverat byggkostnaden. Vår ambition är att växa ännu mer med detta koncept, säger Anders Danielsson, vice vd Skanska, som medverkade vid ministerbesöket på bygget.

Magdalena Andersson var imponerad både av lägenheterna, utsikten med ”sjöglimt” och sättet att bygga.

– Det här är ett intressant koncept. Serietillverkningen snabbar på byggprocessen samtidigt som man får ner kostnaderna. Idag när det är ont om byggnadsarbetare är det också ett effektivt sätt att bygga på.

Hon konstaterar att vi behöver öka volymen på bostäder snabbt. För att lyckas menar hon att alla inblandade parter måste göra sitt. Staten måste se till att det finns enkla regler, kommunerna ska ta fram byggklar mark och byggbolagen måste vara aktiva och expandera för att bygga mer.

Skanska är beredda att öka takten.

– Vi ser en möjlighet att dubblera vår BoKlok-tillverkning, säger Anders Danielsson.

Bristen på byggklar mark nämner han dock som ett hinder.

– På önskelistan finns att kommunerna måste fram byggklar mark snabbare och att det planläggs större volymområden istället för små frimärksplaner.

Sara Erman, affärsområdeschef för BoKlok, håller med.

– Kommunerna måste prioritera detaljplaner i områden där vanligt folk har råd att bo. Idag satsar man mer på exklusiva områden, alternativt så tar man fram alldeles för detaljerade detaljplaner.

Enligt Magdalena Andersson är regeringens syfte att öka pressen på kommunerna att bygga mer, och det är en av de aktuella frågorna som regeringen driver på i de blocköverskridande bostadssamtalen med alliansen.

– En fråga är hur vi ska pressa kommunerna ytterligare så att de ska få fram mark att bygga på. Hyressättning är en annan fråga vi tar upp. Skatter kommer också att diskuteras och hur vi ska öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det finns dock inget utrymme för att sänka några skatter.

Sara Erman var nöjd efter finansministerns besök.

–  Det känns viktigt att få visa upp möjligheter, hur vi faktiskt kan bygga. Jag tror att ministern tyckte att våra lägenheter var fina och att hon blev imponerad över snabbheten i byggprocessen.