Nyheter

”Ett korrekt och ofrånkomligt beslut”

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.
Aktiespararna krävde Ola Sernekes avgång efter hans anonyma börsinlägg. De välkomnar nu beskedet om hans omplacering.

– Det här var ett ofrånkomligt beslut, säger chefsjuristen Sverre Linton.

Aktiespararna var en av de organisationer som krävde Ola Serneks avgång i samband  med avslöjandet om anonyma inlägg kring sitt bolag på Avanzas aktieforum.

– Att en börs-vd kommunicerar anonymt över nätet är väldigt olämpligt och gör att hans förtroende är förbrukat, sa Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton till Byggvärlden tidigare. 

Han tycker nu att Sernekes styrelse fattat ett korrekt beslut.

– Förtroende för vd var så pass skadat och han hade visat på ett omdöme som inte lämpar sig för en börs-vd. Det här var ett ofrånkomligt beslut, det hade varit svårt för bolaget att gå vidare utan att vidta åtgärder, säger Sverre Linton. 

 Sverre Linton ser i dagsläget inga hinder mot att Ola Serneke ska fokusera på stadsutveckling i bolaget Serneke Invest.

– Det är bra att man använder en persons kompetens där den gör sig bäst. Om något ytterligare sedan skulle uppdagas får man ta upp saken till ny prövning. 

I och med att Ola Serneke lämnar det börsnoterade bolaget Serneke Group kommer han inte att ha en lika publik roll.

– Han kommer längre bort från den publika rollen, och kommunikationen med aktieägarna och investerarna kommer att vara begränsad. Istället kan man förhoppningsvis överlåta den publika rollen till någon som är bättre lämpad för den i ett börsbolag. 

 Tror du att Sernekes varumärke blivit skadat genom att bolaget har samma namn som den avgående vd:n?

– Kortsiktigt så kan det vara så, även om man styrelsen förhoppningsvis har begränsat skadan genom dagens beslut. Hur det påverkar långsiktigt överlämnar jag åt varumärkesexperterna. Viktigast för bolaget nu är att fokusera på verksamheten.