Nyheter

Ett stort lyft för hotellet

Clarion Hotel Post i Göteborg. Foto: Anna Sjöström

Clarion Hotel Post i centala Göteborg ska utökas med 40 nya rum. Med hjälp av en stor kran kommer rummen att lyftas över hotellets tak och placeras på innergården av den gamla postbyggnaden. Att man valde en lösning med byggkran var för att slippa stänga ner delar av den befintliga verksamheten under byggtiden.


Kranen, som väger 500 ton, började monteras härom veckan och planen är att de nya hotellrumsmodulerna ska börja lyftas på plats under mars. Hotellets 500 rum ska utökas med ytterligare 40 och de nya rummen ska vara helt färdiga i juni i år.

– Planerna på att bygga ut har funnits längre. Vi ser ett ökat behov av fler hotellrum både hos oss och i hela Göteborg, säger Sara Lake, vd på Clarion Hotel Post.

Arbetet påbörjades förra året, med bland annat att bygga en stålkonstruktion, en ram, som modulerna placeras i, samt att förstärka grunden där ramen ska placeras.

– Men det är först nu som det synliga arbetet börjar och det känns väldigt spännande att komma igång.

Rummen lyfts över hotellets tak, den högsta delen, och placeras på innergården av den gamla postbyggnaden. De nya rummen kommer att bli i nivå med den nuvarande byggnaden.

Att man valde en lösning med byggkran var för att slippa stänga ner delar av den befintliga verksamheten under byggtiden.

– Utgångsläget för oss och för fastighetsägaren Strawberry Properties AB, var att hotellet skulle vara igång som vanligt. Dessutom är det ett effektivt sätt att bygga på, säger Sara Lake.

Hon berättar att rummen är standardrum, cirka 20 kvadratmeter stora och att de levereras komplett med badrum.

– Väl på plats kommer vatten och el att installeras och rummen att stylas och inredas med sängar, stolar, fåtöljer och skrivbord.

De senaste åren har Clarion Hotel Post genomfört flera ombyggnadsprojekt, bland annat en renovering av alla rum, en ny restaurang och en ny bar.

Efterfrågan på hotellrum i Göteborg är stor och i perioder är hotellen i stan nästintill fulla, berättar Sara Lake.

Besöksnäringen i Göteborg har ökat mycket under de senaste 15 åren vilket också ger en större efterfrågan på hotellrum. Göteborgs Stad har satt ett gemensamt mål om att dubblera antalet gästnätter mellan år 2015 till 2030.

– Med de nya rummen är vi nu med och bidrar till tillväxten i Göteborg. Att bygga fler rum ger också fler arbetstillfällen på hotellet, säger Sara Lake.

Byggherren Strawberry Properties investerar cirka 70 miljoner kronor i projektet och avtalet med Hent är värt cirka 55 miljoner.

Modulerna köps in från Lettland, från företaget FortaPro.