Nyheter

EU-nej till ändring av arbetsregler

EU-kommissionen har sagt nej till EU-parlamentets krav att förändra utstationeringsdirektivet. <br></br> — Det här är början till ett A- och B-lag på arbetsmarknaden, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.

Byggnadsarbetareförbundet har tidigare efterfrågat tydligare besked om hur länge en utländsk byggnadsarbetare ska anses vara utstationerad.
— Det rimliga vore att man anses utstationerad maximalt 6 till 8 månader. Men samtidigt vet vi att det trixas en hel del med reglerna kring utstationeringslagen, sade Hans Tilly, Byggnads ordförande, till Byggvärlden i december förra året.

Nu meddelas att det blev nej till EU-parlamentets krav på en förändring av utstationeringsdirektivet. Det får Johan Lindholm att tala om att ”arbetarna är förda bakom ljuset”.
— Det här känns inte bra alls. Det känns som början på en nedåtgående spiral där utländska byggnadsarbetare utnyttjas och går på de lägre alternativen hela tiden. Och vad händer med konkurrensneutraliteten för företag, undrar han.

I december presenterade regeringen en rad förslag med anledning av EU-domstolens förhandsavgörande i Lavalmålet. I detta ingår att se över om avgörandet bör leda till ändringar i den svenska utstationeringslagen.