Nyheter

EU-tak kollapsade <br></br> i Strasbourg

Byggfusk eller ett tecken från ovan? Meningarna går isär om anledningen till att delar av taket i den stora plenisalen i EU-parlamentets byggnad i Strasbourg rasade in förra veckan.

Franska nyhetsbyrån AFP var först med att rapportera om att delar av innertaket fallit ner i början av augusti. Några timmar senare föll ytterligare en bit ner och skadade ett stort antal stolar i den plenisal där EU-parlamentarikerna håller sina omröstningar ungefär en gång i månaden.

Orsaken till haveriet är fortfarande oklar, men det misstänks att svagheter i konstruktionen av innertaket är boven i dramat. Fastigheten är relativt ny, den byggdes 1999.

Som tur var stod salen tom när delar av taket kollapsade, skriver EU-Observer. Inga omröstningar hålls under sommaren och de flesta EU-parlamentarikerna har ledigt i augusti. Däremot hålls en del guidade turer för turister under sommarperioden.

I och med att ingen kom till skada har takraset lett till skämtsamma skriverier om EU:s politiska stabilitet. Olyckan har främst uppmärksammats i franska tidningar som sett raset som ett dåligt omen för EU och det franska ordförandeskapet inför höstens politiska utmaningar.

Vissa skribenter har sett det som ett tecken från ovan att EU-parlamentarikerna ska upphöra med den dyra och kritiserade flyttkarusellen att en gång i månaden flytta hela verksamheten från Bryssel till Strasbourg.

Första sammanträdet blir i början av september. Frågan är om EU-parlamentarikerna kan mötas i Strasbourg, eller om de för enkelhetens skull stannar kvar i Bryssel.