Nyheter

Ex-chefer åtalas för mutbrott

Nio före detta chefer i Skanska Latinamerika har åtalats för mutbrott och bedrägeri i Buenos Aires, rapporterar Dagens Industri.

Skattemyndigheten i Argentina upptäckte för ungefär fem år sedan att ett företag hade skickat luftfakturor till cirka 200 företag för att hjälpa dem att dölja skattefusk och mutor. Skanskas dotterbolag Skanska Latinamerika var ett av dessa företag.

Skanskas interna utredning visade att dotterbolaget har betalat ut motsvarande 40 miljoner kronor i mutor via luftfakturor. 2005 sade Skanska upp sju medarbetare från dotterbolaget och överlämnade sin utredning till åklagare.

Förutom de nio tidigare Skanskacheferna har även två före detta statliga chefer åtalats, skriver Dagens Industri.

Härvan benämns som Skanskafallet i argentinska medier, och Skanska har närmast blivit en symbol för korruption i Argentina. Peter Gimbe, presschef på Skanskakoncernen, tycker att det känns otacksamt eftersom Skanska agerade kraftfullt på misstankarna.

— Det är vi som de facto har gjort något åt det. Vi har sparkat folk och talat om för myndigheterna. Naturligtvis har folk gjort fel, men vi får all skit. Det handlar om minst 200 företag, men ingen annan har gjort någonting, säger Peter Gimbe till Byggvärlden.

Är Skanska rent från korruption i Latinamerika nu?

— Det vill vi naturligtvis hoppas, men det kan man aldrig veta. Det här handlar om individer, och vi har ungefär 10 000 anställda i Latinamerika. Men vi har lagt ner stor kraft på att försöka undvika att hamna i de här situationerna, säger Peter Gimbe.