Nyheter

Ex-minister blir ny vd för Sveriges Byggindustrier

Catharina Elmsäter-Svärd har utsetts till ny vd för Sveriges Byggindustrier.

Catharina Elmsäter-Svärd har utsetts till ny vd för Sveriges Byggindustrier. Elmsäter-Svärd kommer närmast från egen verksamhet och har tidigare bland annat varit infrastrukturminister samt finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting. 
Hon tillträder sin nya tjänst den 1 oktober 2017.


I mars i år lämnade Ola Månsson Sveriges Byggindustrier efter sex år som vd. Motiveringen var att styrelsen och vd hade olika syn på det förändringsarbete som bedrivits. 

På torsdagen presenterade Sveriges Byggindustrier sin nya vd. Catharina Elmsäter-Svärd, med meriter från politiken (m) som bland annat infrastrukturminister och finanslandstingsråd, tar över vd-posten från 1 oktober 2017.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Catharina Elmsäter-Svärd som vd för Sveriges Byggindustrier. I en tid när svensk byggbranschs betydelse för att lösa samhällsutmaningarna blir allt större behövs en vd som kan kombinera kunskap om politiska processer med erfarenhet från både medlemsorganisationer och näringslivet. Och som dessutom har ett gediget och tryggt ledarskap. Det är precis vad vi får med Elmsäter-Svärd, säger Svante Hagman, styrelseordförande för Sveriges Byggindustrier.

Catharina Elmsäter-Svärd tvekade inte att tacka ja till jobbet när hon fick frågan.

– Sedan jag slutade med politiken har jag haft två år på mig att fundera över vad jag vill. Jag har alltid definierat mig som en samhällsbyggare. Bostäder och infrastruktur är viktigt både för den enskilde och för att Sverige ska må bra, så det är klart att jag hoppade på det här tåget. 

Vilka frågor tänker du fokusera på inledningsvis?
 

– Generellt så handlar det om tre viktiga frågor; attraktivitet, sundhet och säkerhet. Inom dessa begrepp ryms väldigt mycket, men i stort handlar det om hur vi förmår branschen att attrahera arbetskraft och få människor att välja att jobba i branschen. Det handlar också om att få bolag att vilja verka i branschen genom att skapa en sund konkurrens. Sedan ska jag fortsätta med det arbete som Sveriges Byggindustrier påbörjat som handlar om hur vi skapar den bästa organisationen. 

Vilka är dina styrkor nu när du ska leda Sveriges Byggindustrier och dess medlemmar?
 

– Jag har erfarenhet från medlemsorganisationer, både från idrotten (bla ordförande i Södertälje SK) och politiken. Jag är väl insatt i strukturer, den demokratiska processen och hur man bygger lag. Jag har också erfarenhet från alla nivåer inom politiken samt ett stort nätverk.

Du var infrastrukturminister perioden 2010-2014. Vad tar du med dig därifrån? 

–  Att se till helheten och tänka gränsöverskridande. Det går inte att bara bygga en väg, en bro eller ett hus. Man måste tänka större än så, att olika funktioner bildar sammanhang. Samarbete är jätteviktigt. Att till exempel få kommuner att svara upp med bostäder när vi byggde infrastruktur var sådant som jag jobbade med.

Mats Åkerlind som varit tillförordnad vd återgår till sin tidigare roll som vice vd och förhandlingschef i och med att Elmsäter-Svärd tillträder.


Bakgrund (urval) 

2015-2017 Vd AB Elmsäters (konsultverksamhet)

2010-2014 Infrastrukturminister, Regeringskansliet, Stockholm

2008-2010 Finanslandstingsråd, Stockholms läns landsting

1997-2008 Riksdagsledamot, Sveriges Riksdag

1995-1997 Gruppledare, Moderaterna Södertälje

1987-1994 Hotellchef, Stadshotellet, Södertälje