Exklusiva bardiskar till nya arenan

Exklusiva bardiskar till nya arenan
Friends arena, Stockholm Waterfront och Uppsala Konsert & Kongress. Deras gemensamma nämnare är ett lokalt snickeri i Solna
Friends arena, Stockholm Waterfront och Uppsala Konsert & Kongress. Alla har de fått inredningen levererad från ett lokalt snickeri i Solna. ”Nu gör vi bardiskar till Tele 2 Arena. Det är ett av våra största jobb hittills,” säger Ronni Olsson, vd på Sjöö Fabriksbolag AB.

I ett industriområde i Solna tillverkas delar av den mer exklusiva inredningen till Tele 2 Arena. Det handlar om bardiskar som ska levereras till VIP-ytor och lounger samt bartoppskivorna till det som ska bli Stockholms längsta bardisk – hela 54 meter!

Sjöö Fabriksbolag är ett specialsnickeri som inriktat sig på kompositsten, ett material som blir allt populärare i offentliga miljöer eftersom det är både flexibelt, hållbart och hygieniskt.

– En av de stora fördelarna med Corian, som vi jobbar med, är att materialet är porfritt och inte suger åt sig smuts samtidigt som man kan limma det fogfritt. Hygienmässigt är det överlägset, säger snickeriets vd Ronni Olsson.

Men materialet är inte bara hygiensikt och lättstädat, vilket är nog så viktigt med tanke på att en och annan öl kommer att spillas i barerna under fotbollsmatcher och andra evenemang.

– Kompositsten står för exklusivitet och passar in i det koncept vi valt att jobba med i premiumytorna på arenan. Äkta sten, som också känns lyxigt, har inte samma flexibilitet. Dessutom har det en hållbarhet som inte oljat trä har och en annan lyster än laminat,

säger Malin Chapó, inredningsarkitekt på Tema arkitekter.

I Sjöös fabriksbyggnaden från 1948 går maskinerna varma. Materialet levereras i 3,60 meter långa plattor från Du Ponts centrallagret i Belgien. Sedan får snickarna kapa, forma, limma och slipa till delarna på plats.

– Vi använder i stort sett vanliga snickerimaskiner men med lite kraftigare stål i klingan eftersom Corian är ett hårt material. Bearbetningskostnaderna är högre vilket gör att Corian är dyrare än trä laminat och ligger i prisklass med stenmaterial, säger Ronni Olsson.

Vid årsskiftet började man tillverka inredningen till Tele 2 Arena.

– Men vi gör inte bara bardiskar. Vi levererar en hel del rostfritt till övriga serveringsenheter också. Vi har mints tre man som jobbar heltid med montage ute på arenan.

Sjöö Fabriksbolag har jobbat med Corian sedan 1980-talet och är idag ett av cirka 30 snickerier i Sverige som är certifierade av Du Pont Corian, en av de främsta leverantörerna på marknaden.

– Vi kom till Sverige genom McDonalds, som gör nästan all sin inredning i Corian. Vi har vuxit i Sverige de senaste 10-15 åren och vi växer fortfarande. Vårdmiljöer och labb är nya områden där Corian används allt mer, säger Christian Ekwall, Nordenchef, Du Pont.

Även om kompositsten kommer allt mer så tillverkar Sjöö Fabriksbolag fortfarande inredning i andra material.

– Vår styrka är att vi även jobbar med andra material som trä och rostfritt. Dessutom erbjuder vi allt från måttning och ritningar till tillverkning och montage.

Sjöö jobbar lokalt i Stockholm, och gärna i den egna kommunen. Bland annat levererar man Corian-produkter till Swedbanks och Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg och Solna.

– Nu hoppas vi på Nya Karolinska sjukhuset. Det ligger så nära att vi kan gå dit!

Sjöö Fabriksbolag AB

25 anställda

Grundades i Stockholm på 1920-talet.

1948 stod den nya fabriken i Hagalund, Solna, klar.

Tillverkar snickerier i trä, rostfritt och Du Pont Corian.

Har levererat inredning till McDonalds, X2000-tågen, Tele 2 Arena, Friends Arena, Polishuset på Kungsholmen, Mattias Dahlgren på grand Hotel, Uppsala Konsert- och kongresshall, Waterfront mm.