Nyheter

Ranking VS-Installatörer: Instalco siktar mot toppen

Instalco
Uppköp är en medveten strategi för Instalco när de expanderar. Foto: Instalco

Med statistik från Byggfaktas databas har vi rankat de mest aktiva VS-installatörerna i landet. Precis som förra året toppar Bravida listan men på fjärde plats hittar Instalco som är en snabbväxande utmanare på marknaden.
– Finns det en vit fläck på kartan försöker vi fylla den, säger Tobias A Eriksson, Affärsområdeschef på Instalco i Stockholm.

Bravida toppar återigen listan över antal aktiva projekt 2021. På fjärde plats hamnar Instalco. (se rankinglista längre ner på sidan).

Instalco startade verksamheten 2014 genom förvärv av fem installationsföretag, som alla hade lång erfarenhet från branschen. Koncernen har därefter vuxit snabbt. I maj 2017 börsnoterades Instalcos aktie på Nasdaq Stockholm. Åren där efter präglades av många bolagsförvärv med stark tillväxt och konsolidering. Och tillväxtresan är inte över ännu.

– Vi försöker knyta till oss de bästa bolagen inom våra affärsområden. Tillsammans med övriga Instalcoföretag kan de få ett starkare erbjudande till sina kunder, säger Tobias A Eriksson.

Instalco med egen profil

En utmärkande strategi för Instalco är att nyförvärven behåller sina ursprungliga namn och logotyper. Även om de blir en del i Instalco-koncernen har de kvar sin unika identitet och kultur.

– Nyligen förvärvade vi ett familjeföretag som startade 1933. De är väletablerade bland sina kunder och är bäst på sin marknad och det gäller alla företag som vi knyter till oss. Det som gör dem unika är deras kultur, logga och namn och det vill vi ta vara på. Vi vill att de ska ha en stark lokal marknadsposition och då är det en fördel att behålla namnet, fortsätter han.

Ledande i Norden

Visionen är att Instalco ska bli ett av Nordens ledande installationsföretag inom el, VS, ventilation, kyla, industri och teknikkonsult. När de letar efter nya företag att förvärva tittar de speciellt på sådana som kan komplettera koncernens kompetens på den aktuella marknaden.

– Vi ser idag att många kunder vill ha så få aktörer som möjligt att jobba med. Vi kan bidra med vår kompetens inom flera områden som el, VS och ventilation tack vare att vi har så många olika företag inom koncernen, säger Tobias A Eriksson.

Nytt landmärke

Nyligen fick Instalcobolagen Klimatrör, VVS-Kraft och Instair ett gemensamt uppdrag vid bygget av Forskaren, ett av Stockholms nya landmärken. Uppdraget gäller installationer av VS- och ventilationssystem till ett ordervärde av cirka 85 miljoner kronor.

Forskaren, som ligger strax intill Karolinska sjukhuset, ska bli en ny arbetsplats med kontor och gemensamma ytor där vetenskap, teknik och biomedicin ska stå i fokus. Byggnaden som är rund har liknats vid ett fågelbo ska rymma 24 000 kvadratmeter med arbetsplats för 1 700 medarbetare. Klimatrör och VVS-Kraft ska leverera installationer av kyla, värme, vatten, avlopp och återvinningssystem och Instair ska utföra installationerna av luftbehandlingssystemet.

– Det här projektet är ett typexempel på hur vi kan dra nytta av varandra inom koncernen. Vi nyttjar den spetskompetens inom de olika företagen och kompletterar varandra, säger han.

Fokus på hållbarhet

En stark trend inom alla installationsbranscher är det ökade fokuset på hållbarhet och högre krav på minskad klimatpåverkan. Instalco har tagit fram ett eget hållbarhetsprogram där man kan hållbarhetsklassificera projekten.

– Trenden är att beställare vill se engagemang när det gäller hållbarheten. Samtidigt skyndar EU på med taxonomin för att vi ska bygga mer hållbart. Vi strävar hela tiden för att bli bättre för att minska vår miljöpåverkan.

Instalco har vuxit snabbt och omfattar idag drygt 100 bolag som finns på marknaderna i Sverige, Finland och Norge. Och jakten på nya förvärv går vidare. – Vi är ett förvärvsdrivet företag men även om vi köpt upp många bolag så har vi sagt nej till många fler som inte passar in i vår koncern. Vi tänker fortsätta på samma sätt på den utstakade vägen. Vi letar efter toppresterande bolag som passar in i vår organisation där det finns vita fläckar på kartan, säger Tobias A Eriksson.

Sveriges mest aktiva VS-installatörer på projektmarknaden

PlaceringVS-installatörerOrtTotalt antalMkr totalt
1Bravida Sverige AB (1)Flera25417367
2Assemblin VS AB (2)Flera19311645
3Sandbäckens RörFlera1307317
4Instalco AB (3)Flera1029114
5Radiator VVS ABFlera805946
6Caverion Sverige ABFlera572487
7Umia ABFlera353037
8Kungälvs Rörläggeri ABFlera343678
9Gunnar Karlsen Sverige AB (GK Rör AB) (4)Flera312861
10AB Infjärdens VärmeFlera301473
11Månsson Rör & Värmepumpar i Östergötland ABNorrköping25773
12Västgötarör ABFlera222168
13Brion Rör ABFlera192096
14Stångå Rörservice ABLinköping19783
15Holmströms Rör ABHelsingborg182748
16Mählqvist Rör ABFlera16377
18VS Gruppen Syd ABMalmö151265
17SweRör J Borg ABAskim151138
19VVS Profilen i Örebro ABÖrebro15644
20Stockholms Rörexpress ABSkarpnäck13355
21Cretec Växjö ABVäxjö121193
23Falkenbergs Rör ABFalkenberg12906
22Erikssons VVS ABKarlshamn12727
24AB Oscar Hanson Värme-Ventilation SanitetFlera11576
25VVS-Montörerna i Gästrikland ABGävle11517
Summan i Mkr motsvarar den totala byggkostnaden på de projekt VS-installatörerna anlitats och som byggstartats 2021.
1) Inklusive Bravida Prenad AB.
2) Inklusive: Bankeryds Rör AB, Botkyrka VVS & Fastighetsservice AB, Essén Rör AB, Kalmar VVS- & El-Montage AB.
3) Inklusive: Borås Rörinstallationer AB, Rörläggaren AB, Tingstad Rörinstallationer AB, Aquades VVS AB, Avent Drift & Innemiljö AB, Dalab Sverige AB, Klimatrör i Stockholm AB, KWA-rör AB, LG Contracting AB, MSI-El, Motala Ströms Installation AB, MIS-Rör AB, Norrtech VVS & Industri AB, ORAB Entreprenad AB, Rodens Värme & Sanitet AB, Rörgruppen AB, Tunabygdens VVS-Installatör AB, VVS-Kraft Teknikservice AB, VVS-Metoder Stockholm AB.
4) Inklusive: GK Rör AB, Rörcompaniet AB.