Nyheter

Få ditt hus att hålla färgen

Låt färgens antimögelmedel sippra ut långsamt så slipper huset bli svartprickigt. I vår ska en ny metod från Chalmers börja testas i ur och skur.

Många villaägare för en ojämn kamp mot svarta prickar och gröna skiftningar på fasader och staket – mögel och alger växer fram på färgen. Göteborgsföretaget Capeco vill lösa problemet med en ny typ av mikrokapslar, som ska blandas i färger för att göra dem mer motståndskraftiga.

Kapslarna fylls med bekämpningsmedel, biocider, som hindrar mikroorganismer från att växa. Sådana medel finns redan i de flesta av marknadens utomhusfärger.

— Problemet i dagens färger är att biociderna lakas ut för snabbt. Redan efter ett par år kan möglet börja växa. Våra mikrokapslar släpper ut de små molekylerna långsamt och kontrollerat, säger Capecos vd Gia Kourouklidou.

På så vis portioneras bekämpningsmedlet ut i lagom dos över lång tid. Målet är att huset ska vara fritt från mögel och alger i 10 till 15 år utan att behöva tvättas.

Capeco bygger på Chalmersprofessor Magnus Nydéns forskning om mikrokapslar, minimala sfärer som designas så att de släpper ifrån sig sitt innehåll på önskat sätt.

— Mikrokapslar är en ganska gammal teknik och det finns många patent på området. Men jag känner inte till att någon fått den här tilllämpningen att fungera, säger Magnus Nydén.

En av utmaningarna är att tillverka de små sfärerna i stor skala till en rimlig kostnad. Och det tror han ska vara möjligt med den egna tekniken. Hur kapslarna fungerar i detalj avslöjar Capeco inte, förutom att de tillverkas av en polymer.

Företaget är fortfarande i ett tidigt skede, och gjorde nyligen en nyemission på 1,5 miljoner kronor för att ta tekniken närmare marknaden.

Hittills har företaget främst gjort mindre tester i egen regi. I vår startar ett större fälttest hos SP, Sveriges Tekniska forskningsinstitut, i Borås. Paneler som målats med färg med mikrokapslar ska utsättas för väder och vind i ungefär två år.
— Konceptet verkar lovande, säger Pia Larson Brelid, som ansvarar för testerna på SP.

Om allt går enligt planerna så ska tekniken sedan vara redo att lanseras. Enligt Gia Kourouklidou visar färgbranschen stort intresse.
— Vi samarbetar med flera färgproducenter, säger hon.

Charlotta von Schultz / Ny Teknik

Ny Tekniks hemsida

Folksam sågar dagens mögelskydd

Försäkringsbolaget Folksam gör återkommande tester av utomhusfärger. Miljöchef Jan Snaar är inte imponerad av hur dagens färger står emot mögel.

— Under all kritik. Vi får mycket reaktioner från olyckliga husägare som lagt ner ganska stora summor på att måla huset och så är det alldeles prickigt efter två-tre år. Det är ett jättestort problem, säger Jan Snaar.

Toxikolog Ulf Duus, som medverkat i Folksams tester, tycker att Capecos metod låter intressant.

— Vi möter ofta färgtillverkare som säger sig ha hittat lösningen, och sedan fungerar det inte i större skala. Men det här låter som ett nytt koncept och det är bra att det testas, säger han.