Nyheter

Fälldes för mutor på 11,6 miljoner

Det blev fängelsestraff för tre av de fyra som stod åtalade i den stora korruptionsrättegången med anknytning till kriminalvården.
Tingsrätten anser att fastighetschefen och konsulten tagit emot mutor till ett värde av 11,6 miljoner kronor och de döms till tre år och två månaders fängelse, respektive tre års fängelse.

Domen kommer att överklagas.

De två övriga två som stod åtalade, arkitekten och projektledaren, har ännu inte lämnat besked om det tänker överklaga till nästa instans. De dömdes till tre års fängelse respektive samhällstjänst.

Tingsrätten menar att konsulten och fastighetschefen har tagit emot mutor på sammanlagt 11,6 miljoner kronor av arkitekten, i enlighet med en gemensam brottsplan.
Brottsplanen har gått ut på att fastighetschefen tecknat avtal för Kriminalvårdens räkning med arkitektkontoret avseende projekteringen av planerade anstalter i Östersund, Haparanda och Härnösand.

I gengäld har arkitekten ingått skenavtal med ett bolag som tillhör konsulten. På så sätt har stora summor kommit att utbetalas till den nära vännens bolag. Betalningarna har alltså bedömts utgöra mutor. Hur en eventuell fördelning av de utbetalade pengarna skulle gå till saknar enligt tingsrätten betydelse.