Nyheter

Fanerdun krävs på två miljoner i böter

Fanerdun i Kalmar bryter kontraktet med byggbolaget Xinxing, som inte betalat löner till 131 kinesiska byggnadsarbetare. Byggfacket kräver nu att lönerna betalas ut och kräver företaget på två miljoner kronor i böter.

Böteskravet har sin grund i att det kinesiska byggföretaget Xinxing Construction brutit mot arbetstidslagen, skriver Barometern. De kinesiska byggnadsarbetarna jobbade 40 timmar men fördelat över sju dagar i veckan, vilket inte är tillåtet. Dessutom kräver Byggnadsarbetareförbundet företaget på 275 000 kronor i skadestånd för att inte lönerna betalats enligt avtalet.

Totalt rör det sig om 13 miljoner kronor som ska betalas till 90 arbetare som återvänt till Kina och 40 som är kvar på byggarbetsplatsen i Sverige. I december förra året visade Fanerdun och Xinxing upp kvitton på i Kina utbetalda löner, som sedan visade sig vara falska.

Den 12 februari invigdes Fanerdunssatsningen i Snurrom, strax norr om Kalmar. En enorm utställningshall, hotell och ett bostadsområde för kinesiska investerare planerades. Men drömmen landade i en verklighet fylld av arbetsmiljöproblem och uteblivna löner.