Nyheter

Fanerduns fastighet på exekutiv auktion

Fanerduns satsning på bland annat en kinesisk mässhall i Kalmar kraschade och ledde till skulder på 340 miljoner. Nu säljs fastigheten på exekutiv auktion.

I maj drog fackförbundet Unionen tillbaka sin konkursansökan mot det kinesiska företaget Fanerdun i Kalmar. Det mesta av löneskulderna hade då betalats. Men nu säljs företagets fastighet i Snurrom på exekutiv auktion, skriver Barometern.

Det är Swedbank som begärt en utmätning av Fanerduns tillgångar, vilket kommer att leda fram till en försäljning av Snurrom-området. Fastigheten värderas till cirka 25 miljoner kronor.

Fanerdun har enligt TT skulder på omkring 340 miljoner kronor, varav NCC har 11 miljoner kronor att kräva in. Byggföretaget har fått ett pantbrev på tomtmarken i Snurrom som bedöms vara värd minst den summa som Fanerdun är skyldigt.

— Enligt en värdering är marken värd 15-17 miljoner kronor och även om det finns andra fordringsägare som ska ha pengar före oss bedömer vi att vi kommer att få igen våra pengar om marken säljs, sa Jonas Kristiansson på NCC till Byggvärlden i slutet av april.

Det kinesiska företaget China Grand Ruide Holding Co har som Byggvärlden tidigare berättat planer på att ta över efter Fanerdun.
— Vi har ambitionen att ta över hela projektet. Fastigheten är värderad till 25 miljoner. Vi kanske lägger ett bud, säger Jason Yuan, vd för bolaget som planerar övertagandet, till Barometern.