Nyheter

Får grannar att tala

Vinnarna Oskar Ekman och Justine Clerc. Foto: Skanska.

”Our Place” är ett digitalt socialt nätverk där storstadsbon kan lära känna sina grannar och sin omgivning.

På tisdagen belönades två Linköpingsstudenter med Skanska Sustainable Cities Challenge för bidraget.

Majoriteten av storstadsborna pratar sällan med sina grannar. Det vill Linköpingsstudenterna Justine Clerc och Oskar Ekman ändra på. Tillsammans vinner de studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge med bidraget ”Our Place” som är en social plattform designad för att skapa grannsamverkan i landets storstäder. 

– En tredjedel av Sveriges befolkning bor idag i städer. Trots det visar studier att 84 procent av boende i hyreshus sällan pratar med sina grannar.  Och om man har kontakt är det i tvättstugan, trapphuset eller genom ”arga lappar”, säger Justine Clerc, som själv kommer från Frankrike och upplever stor skillnad i hur grannar umgås i Sverige respektive Frankrike.

”Our Place” är ett digitalt socialt nätverk där storstadsbon kan lära känna sina grannar och sin omgivning.

– Man kan utbyta tjänster, organisera utlåning och försäljning och tipsa om lokala aktiviteter som exempelvis vilka restauranger i området som är bra, säger Oskar Ekman i samband med prisutdelningen.

Justine Clerc och Oskar Ekman tog emot priset på Skanskas Framtidsdag i Stockholm och får presentera sina visioner för beslutsfattare inom politik och näringsliv.  Det vinnande bidraget har valts ut av en jury som består av representanter från SISAB, Sustainergies och Skanska som motiverar valet med att det framgångsrikt länkar samman geografisk och social närhet. 

Från Skanskas sida menar man att verktyget kan bidra till Skanskas visioner om att bygga levande miljöer där miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet integreras.