Nyheter

Får skadestånd efter sexuella trakasserier

Sexsnack, olyckor som inte rapporteras och personangrepp. Två unga kvinnliga lärlingar anmälde i höstas Skanska efter sexuella trakasserier på deras arbetsplatser. Nu har Skanska gått med på att betala skadestånd.

Båda kvinnorna, 23 respektive 24 år, anmälde Skanska till jämställdhetsombudsmannen (Jämo). Båda kvinnorna har också förhandlat länge med Skanska om skadestånd.

När det gäller den 24-åriga kvinnan vill ingen av de inblandade avslöja hur stort skadeståndet är.
— Jag har fått ett avslut och sagt upp mig. Jag känner mig nöjd, jag var tvungen att måna om min hälsa först och främst, säger den 24-åriga kvinnan.

I sin anmälan till Jämo skrev 24-åringen att arbetsmiljön präglades av sexsnack och anspelningar. En person krävde kramar i smyg från kvinnan varje dag. Vid flera tillfällen stoppade han handen innanför hennes byxa och smekte henne på vaden.

När kvinnan berättade för facket om kränkningarna konfronterades hon av sin chef. Han kom med sexuella anspelningar och sa att ”en viss del måste man tåla i byggsvängen,” enligt hennes anmälan.

Nu söker 24-åringen nytt jobb och säger att hon kan tänka sig ”i princip vad som helst”.

Hur mår du i dag?
— Hyfsat bra. Jag har fått ett avslut, säger 24-åringen.

I 23-åringens fall handlar skadeståndet enligt kvinnans mamma om 40 000 kronor. Kvinnan anmälde till Jämo att två allvarliga olyckor hade inträffat utan att de rapporterades som tillbud. Den ena olyckan gav henne bestående ryggproblem. En person utsatte henne för sexuella trakasserier muntligt och via sms.

23-åringen har sagts upp på grund av arbetsbrist och har nu påbörjat en utbildning till snickare.
— Hon mår bättre i dag, även om hon fortfarande har ont i ryggen. Vi tycker att vi har fått till viss del rätt och vi vet att Skanska inte är särskilt väl aktade här, säger 23-åringens mamma.

En yrkesarbetare har omplacerats efter anmälningarna, berättar Jonas Andé, personalchef på Skanska Sverige. I ett av fallen var Skanska också berett att säga upp en person, men fick inte den fackliga organisationen med sig.