Nyheter

Färdigt koncept med lokala lösningar

Sista pusselbiten i fasaden lyfts på plats. Foto: Susanne Bengtsson

Med ett färdigt koncept för padelhallar blir Padelborgen i Mora en kostnadseffektiv lösning. Samtidigt har man satsat extra på akustik, ventilation och grundläggning. 
– En padelhall är som en mix av en industrihall och sportanläggning, säger Jeff Öijer på Mora Bygg.

I Mora byggs en av alla de nya padelanläggningar som finns med i Byggfaktas statistik för 2021. Anläggningen på 1900 kvadratmeter i två plan kommer att innehålla totalt sex banor, fyra dubbel- och två singelbanor, omklädningsutrymmen och en shop.

Padelborgen i Mora, som är namnet på anläggningen, ingår i ett ”franschise”-koncept där flera padelhallar byggts efter samma byggkoncept och ritningar.

– Vår hall bygger mycket på copy-paste från hallen i Hunnebo, i Sotenäs, som vi besökt och utgått från när vi planerat vår hall. Mycket är vunnet när man använder ett färdigt koncept där ritningar och projektering – för till exempel el och vvs – redan är klart. Jag är jättenöjd med att vi valde att utgå från ett färdigt koncept. Det har sparat pengar och gett oss en kostnadseffektiv anläggning med maximal spelyta, säger Jeff Öijer på Mora Bygg, som är totalentreprenör.

Vissa lokala justeringar har gjorts bland annat eftersom Mora tillhör en annan snözon. Dessutom har försenade och materialleveranser och lärdomar från tidigare byggen lett till nya lösningar, exempelvis för tak och ventilation som tillhör de stora utmaningarna när man bygger den här typen av anläggningar.

– Många padelhallar har problem med akustiken. Därför har vi till exempel valt en hålad akustikpanel, och nålfiltsmattor i allmänna utrymmen. Vi har även överdimensionerat ventilationen, säger Jeff Öijer.

Beställare av anläggningen är Padelborgen Mora, där Jonas Karlsson är en av initiativtagarna.

– Jag och Jeff är gamla klasskompisar. När jag flyttade tillbaka till Mora efter en tid i Stockholm, där jag drev gym, kontaktade jag Jeff och bollade min idé om en padelhall, berättar Jonas Karlsson.

Men han var inte ensam om drömmen, visade det sig, och det slutade med att han, Jeff och ytterligare två gamla kompisar valde att satsa tillsammans. I februari inleddes markarbetena på den inköpta tomten i Färnäs, till midsommar räknar man med tätt skal och i augusti ska padelhallen öppna för allmänheten.

Jeff Öijer berättar att bygget liknar de industrihallar som Mora Bygg är vana att bygga. Skalet består av stålstomme från Danmark, sandwichväggar från Finland, och på taket blir det plåt och papp.

Betongplattan på marken har gjutits med omsorg.

– Vi valde en hel kantbalk istället för att gjuta en plintgrund. Det finns en tanke med att vi valt att gå upp i storlek på grunden. I framtiden ska anläggningen kunna byggas om till en industrihall. Det är klart vi tror att padel är här för att stanna, men man vet aldrig vad som händer i framtiden och därför gäller det att tänka långsiktigt.

När Byggvärlden är på plats lyfts en av de sista pusselbitarna i fasaden på plats med hjälp av en sugpropp. Taket kommer att skruvas ihop på marken och lyftas på plats i flak.

– Det sparar tid samtidigt som det skapar en bättre och säkrare arbetsmiljö då vi slipper jobba på hög höjd, säger Jeff.

Padelborgen i Mora är en av sex nya anläggningar i Dalarna som byggs under 2021.

Jonas Karlsson, som kommer att sköta driften och hålla i klasser, är inte orolig för konkurrensen.

– Vi känner oss väldigt trygga i vår produkt. Vi märker av ett stort tryck på orten och många längtar till invigningen, säger han.

– Vi kommer öppna innan betongen ens har torkat, tillägger Jeff. Vissa installationer och färdigställande av våtutrymmen kommer göras parallellt när hallen har öppnat så att vi kan komma igång med verksamheten så fort som möjligt.

FAKTA, Padelborgen i Mora: 

  • Mått: Höjd. 12,5 meter, 14 m till nock. 25×58 meter
  • Banor: 4 st dubbelbanor, 2 st singelbanor
  • Kostnad, totalt ink tomt: ca 14 miljoner
  • Byggentreprenör: Mora Bygg
  • Byggherre: Padelborgen
  • Byggstart: feb 2021
  • Öppnar: augusti 2021