Nyheter

Fel säga upp full målare

Målaren blev berusad och missade företagets utbildning. Men det var inte skäl nog för att säga upp honom, enligt en dom i Arbetsdomstolen.

Lag & Avtal skriver i sitt nyhetsbrev om måleriföretaget Rallarmålarna som 2008 förlade sin årliga utbildning till Dominikanska republiken. I flygresan dit ingick ett byte på flygplatsen Schiphol i Amsterdam.

Där fick de anställda vänta ett par timmar och fyra av dem blev avvisade vid gaten därför att de var för berusade. Alla blev ombokade till ett flyg två dagar senare och tre av dem åkte med det. Den fjärde fick inte veta om att han ombokats och åkte därför tillbaka till Sverige i stället. Han blev därefter uppsagd.

Hans fackförbund Seko stämde Rallarmålarna AB och Almega Tjänsteförbunden och krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras samt 120 000 kronor i allmänt skadestånd.

Arbetsdomstolen anser att den anställde förtjänar allvarlig kritik för att han själv försatt sig i den situation som gjorde att han avvisades och för att han inte omedelbart kontaktade företaget efter att han avvisats. Men eftersom det var en engångsföreteelse fanns inte saklig grund för att säga upp honom.

Målaren får dock inget skadestånd eftersom han varit omdömeslös på ett så allvarligt sätt att kraven för att få säga upp honom nästan var uppfyllda.