Nyheter

Fem byggchefer på Ledarnas framtidslista

Johanna Ovéus på Veidekke hamnade på 17:e plats på Ledarnas lista över över de främsta kvinnliga cheferna upp till 35 år.

Fem chefer representerar samhällsbyggnadssektorn när Sveriges chefsorganisation Ledarna rankar landets 75 främsta kvinnliga chefer upp till 35 år.

Listan omfattar chefer som är verksamma i en mängd olika branscher. På årets lista representeras samhällsbyggnadssektorn av fem kvinnor. De fem är Johanna Ovéus från Veidekke, Jenny Jonsson från ByggVesta, Irma Karat Dzindo från Sweco, Kaia Eichler från Afry och Suzana Djokic från Abtery. 
Att fem kvinnor finns med på listan är en rejäl förbättring från tidigare år, enligt pressmeddelandet från Byggcheferna. Både 2020 och 2019 fanns bara en kvinna från branschen med. Bästa resultatet de fem senaste åren är 2017 då tre kvinnor kom med.

– De här är fem unga kvinnor som trotsar fördomar och normer om vem som är chef. Vars arbetsgivare visat att kompetens för rollen är viktigare än förlegade idéer om hur en chef ser ut, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Med listan vill Ledarna inspirera fler unga kvinnor att träda in i chefsrollen och vända upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna.

– Finns det någon bransch som tillhör framtiden så är det vi som bygger för den. Vi har sett det förut, en kvinna rekryteras till en chefspost och vips har flera kvinnor sökt sig till hennes team, säger Kajsa Hessel.

Vinnare av Framtidens kvinnliga ledare 2021 är Helya Riazat, rektor Järvaskolan som fick ta emot utmärkelsen av bostads- och jämställdhetsminister Märta Stenevi.

Samhällsbyggnads fem kvinnor på FKL-listan: 
Johanna Ovéus, Head of Strategy and Procurement, Veidekke Sverige, plats nr 17

Jenny Jonsson, Vd, ByggVesta, plats nr 27 
Irma Karat Dzindo, Affärsområdeschef Trafikdesign, Sweco (plats 31 – 50)
Kaia Eichler, Sustainability Manager Buildings, Afry (plats 51-75)
Suzana Djokic, Director of Operations, Abtery (plats 51-75) 

Tidigare listade kvinnor från samhällsbyggnadssektorn:

2020 – Emma Linderbäck, Projektchef Skanska  
2019 – Ida Rundbladh, Gruppchef Sweco (plats 29) 
2018 – Anna Georgiadis, Sektionschef ÅF och Emma Sundberg, Head of purchasing systems NCC Sverige AB (plats 51 – 75)
2017 – Emma Sundberg, Head of purchasing systems NCC (plats 21), Anna Georgiadis, Sektionschef ÅF (plats 51 – 75) och Anna Källström, Distriktschef Skanska (plats 17)
2016 – Anna Källström, Distriktschef Skanska (plats 20) och Jeanet Corvinius, Arbetschef Peab (plats 51 – 75)