Nyheter

Fia fortsätter effektivisera

Anläggningssektorns byggherrar och entreprenörer driver tillsammans på utvecklingen i branschen. Och samarbetet fortsätter. — Det behövs ett särskilt forum för att diskutera anläggningsfrågor, säger Åsa Söderström Jerring.

Fia står för förnyelse i anläggningsbranschen och har sedan 2003 drivits för en bättre anläggningsbransch. Framförallt handlar det om ökad effektivitet.

— Vi ser mycket mer samarbete i dag, en positiv inställning till förnyelse och flera konkreta exempel där man fått mer väg eller järnväg för pengarna, projekt som också varit lönsamma för entreprenören, säger Åsa Söderström Jerring, ordförande i Fia.

Fia kommer att fortsätta drivas i två år till, 2010-2012 med möjlig förlängning i ytterligare två år. För det behövs en katalysator för förnyelse i ökad takt, anser parterna bakom Fia.

— Målet är att 2012 ha nått en avsevärt höjd effektivitet jämfört med 2010, säger Åsa Söderström Jerring.

Under Fia-dagen utsågs två projekt som vinnare av Fias kvalitetspris 2009. De var läng- och höjdanpassningar av anläggningar, station Burlöv, Åkarp och Hjärup samt vägunderhåll, driftområde Vetlanda.

— Samarbete har varit en förutsättning, det har samtliga kandidater visat upp. Innovation och nytänkande under tidspress har karaktäriserat båda vinnande projekten, samt att de jobbat med erfarenhetsåterföring, säger Håkan Blom, föredragande för juryn.