Nyheter

Fick 25 000 kontant – utan kvitto

I dag förhördes byggföretagaren Stefan Allbäck i Göteborgs tingsrätt. Han misstänks bland annat ha mutat en kommunal tjänsteman och blåst kommunala Familjebostäder på 32 000 kronor. ”Jag har varit slarvig”, säger han.

Byggföretagaren och förre allsvenske fotbollsspelaren Stefan Allbäck står åtalad för bestickning, bedrägeri och försvårande av skattekontroll. Han misstänks bland annat ha mutat en kommunal tjänsteman vid Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg för att komma runt ramavtal och tilldelas bygguppdrag.

Under dagens förhandling vid Göteborgs tingsrätt visade åklagaren upp fakturor som Stefan Allbäcks Byggnads betalat åt den kommunala tjänstemannen. Det rörde sig bland annat om leverans och installation av en värmepump, flyttstädning och flytt av ett piano. Sammanlagt uppgick varorna och tjänsterna till drygt 30 000 kronor.

Byggföretagaren säger under förhöret i tingsrätten att han fått betalt av tjänstemannen i efterhand – genom 25 000 kronor i kontanter.

– Jag fick kontant betalt på mitt kontor. Jag gjorde en uppskattning på det här i förväg och när det sedan kostade mer fanns det inte på kartan att jag skulle begära att han betalade det, säger Stefan Allbäck.

På frågan varför det inte skrevs något kvitto svarar han att betalningen skrevs in på företagets avräkningskonto och att han tyckte att det räckte.

Kammaråklagare Thomas Forsberg ber Stefan Allbäck förklara varför tjänstemannen vid Göteborg stad vände sig till ett byggföretag om en pianoflytt.

– Jag har bättre kontakter. Jag kan inte se något konstigt i det, svarar Stefan Allbäck.

Förutom mutanklagelserna står byggföretagaren även åtalad för att ha lurat Familjebostäder att betala 32 000 kronor för två markiser som gick till bygget av sonens villa.

Stefan Allbäck medger att kostnaden för markiserna bokförts på Familjebostäder men säger att felet rättades till vid faktureringen.

– Jag har varit slarvig och förmodligen väldigt stressad under den här perioden. Det blev många fel, säger han.

Kammaråklagare Thomas Forsberg köper inte förklaringen.

– Det enda skälet som jag kan se till att sätta upp en projektkostnad i bokföringen är för att få betalt. Och fakturan finns kvar i bokföringen, säger han till Byggvärlden.

Det var 2010 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade muthärvan i Göteborg, som omfattade flera kommunala bostadsbolag och företag i byggbranschen. Stefan Allbäck har pekats ut som en av nyckelpersonerna men flera åtalspunkter har fallit bort på vägen på grund av preskribering och brist på bevis.

Den pensionerade tjänstemannen vid Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg står åtalad för grovt mutbrott. Han misstänks för att ha tagit emot gåvor från flera personer som varit leverantörer till kommunen.

För kammaråklagare Thomas Forsberg är det inte viktigast vilket eventuellt straff som döms ut – det viktiga är att fallet prövas.

– Vi visar med den här utredningen och flera andra i Göteborg att det måste bli ordning på den kommunala redovisningen. Man måste kunna visa att det är häftigt att betala skatt. Det är inte häftigt om skattepengarna slösas bort, säger han.

Marie Bergström
[email protected]