Nyheter

Fick 250 000 för att inte överklaga

Uddevalla kommun betalade en kvarts miljon för att få en privatperson att dra tillbaka sin överklagan av vägprojektet Nordlänken. Jan Turvall, expert på kommunalrätt, tror att handlandet kan leda till att fler överklagar.

När arbetsplanen för Nordlänken och en ny trafikplats längs E6 i Uddevalla överklagades i början av sommaren riskerade det att försena hela projektet – och leda till stora fördyringar.

Det oroade Uddevalla kommun som löste problemet genom att sluta en överenskommelse med personen som överklagat.

Privatpersonen fick 250 000 kronor i ersättning i utbyte mot att överklagan drogs tillbaka, rapporterar tidningen Bohusläningen.

Jan Turvall, lektor vid Göteborgs universitet och expert på kommunalrätt, ser allvarligt på kommunens handlande.

– Det är ett mycket märkligt förfarande att köpa sig fri från granskning i en högre instans. Det är en omvänd muta, säger han till Byggvärlden.

Han har inte hört talas om några liknande fall.

– Man får hoppas att det är ett enstaka fall och att det inte blir en ny mall. Risken är att andra tar det här som utgångspunkt för att tjäna en slant. Det skulle kunna leda till att man får massor av överklaganden på varje litet projekt.

Patrik Petré, förvaltningschef på tekniska kontoret i Uddevalla, tycker inte att kommunen gjort fel.

– Vi tycker inte det, men det får våra internrevisorer bedöma. Vi har tillsatt en utredning som ska gå igenom ärendet. Det var inte svart eller vitt. De här personerna var väldigt besvikna över att vägen skulle dras 20 meter från deras hus.

– Vi gjorde det inte för vår egen vinning. Vi ville komma till ett snabbt avslut som skulle gynna alla. Fördröjningen skulle ha kostat 10 miljoner och ännu mer i samhällsekonomiska förluster. 

Marie Bergström
[email protected]