Nyheter

Fick segelbåt för byggkontrakt

Arkivfoto: Susanne Bengtsson.

En före detta Peab-anställd misstänks ha tagit emot två miljoner kronor som skulle täcka leasingkostnader för en segelbåt. Av en annan byggföretagare ska han ha fått ett förmånligt lån.

Nu åtalas tre män för givande respektive tagande av muta.

Som tack för ett lukrativt byggkontrakt i samband med bygget av köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna erbjöds den då anställde Peab-tjänstemannen stora summor som skulle användas till en segelbåt.

Det hävdar åklagaren vid Riksenheten mot korruption som nu åtalar mannen för grovt tagande av muta.

”Brotten är att anse som grova då gärningarna avsett betydande värde och innefattat ett missbruk av en särskilt ansvarsfull ställning”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Mannen ska ha erbjudits två miljoner kronor av en byggföretagare i Norrland. Av det femåriga sponsoravtalet, som tecknades i juli 2012, har 500 000 samt senare ytterligare 375 000 betalats ut och använts till att betala leasingkostnader för en segelbåt.

Byggföretagaren står nu åtalad för grovt givande av muta. Åklagaren yrkar dessutom på företagsbot om tre miljoner kronor och näringsförbud i tre år.

Den före detta Peab-anställde har även fått ett förmånligt lån om 125 000 kronor från en annan byggföretagare, som nu åtalas för givande av muta.

De tilltalade ska nu inkomma till tingsrätten med svaromål.