Nordbygg

Film: En minut om att ställa om till energieffektivare städer

Jonas Tannerstad, årets AI-svensk 2022
Jonas Tannerstad, årets AI-svensk 2022, tipsar om byggnader kan bli mera energieffektiva. Foto: Alexander von Sydow

Byggvärlden och Nordbygg möter årets AI-svensk 2022, Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder.  
I filmen berättar han hur byggnader och städer kan få effektivare energianvändning och delar med sig av sina bästa tips.

Den som vill se mer och få fördjupad kunskap kan även se när han öppningstalar på Fastighetsenergi 2023 – arena för framtidssäkrade byggnader. Konferensen arrangeras på Stockholmsmässan den 25 april i år.

– Vi vet även att EU kommer sikta in sig på städer med sina ekonomiska styrmedel och vi kommer behöva en systematisk omställning om vi ska kunna klara av det och hur det går till kommer jag berätta om på Fastighetsenergi, berättar Tannerstad som till vardags är chef för el och automation på Örebrobostäder.  

Han nämner särskilt tre hur han delat upp arbetet i tre steg: minska, producera och dela.

Med dessa grundpelare har Örebrobostäder lyckats halverat sin elenergiförbrukning, minskat driftkostnader med 80 miljoner kronor per år och ökat fastigheternas värde med 1,8 miljarder kronor och allt är kopplat till arbetet med att energieffektivisera sina fastigheter.

– Hur man får sina egna hus att prestera bra och framför allt hur man kan få dessa att prestera väl tillsammans med grannbyggnaden, som du kanske inte äger, är nyckelfrågor i processen. Det finns ingen begränsning gällande tekniken, nu handlar det mest om den mentala förflyttningen, säger Tannerstad.

Se filmen där Jonas Tannerstad delar med sig av sina tips om energieffektivisering.