Nyheter

Finland sneglar på svenska trähus

Svenska byggföretag har gjort höga trähus till en framgångsfaktor. Finska byggföretag är intresserade. De borde skärpa sig, anser Finlands bostadsminister Jan Vapaavuori.

”Brinner finskt trä bättre än svenskt?” undrade den finländske bostadsministern retoriskt på seminariet Bostadsforum i Helsingsfors tidigare i veckan.

– Svenskarna har gjort byggandet av höga trähus till en ”success story”. Vi är långt efter i utvecklingen, sa han enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet.

Under rubriken ”Dags att börja bygga högt i trä” berättar tidningen om projektet Välludden i Växjö och svenska trähus som är åtta våningar höga — ”utan man stött på problem med brandsäkerhet, akustik eller byggteknik.”

Medan Sverige, Norge och många länder i Mellaneuropa bygger alltfler höga trähus och allt större enheter i trä så står utvecklingen i Finland stilla, skriver artikelförfattaren.

– Och märk väl: det är samma stora byggföretag som bygger i både Sverige och Finland. Men i Sverige tar de initiativ till att bygga i trä, ska bostadsministern ha sagt.

En möjlig orsak kan vara att många svenska kommuner, till exempel Växjö, aktivt medverkat till byggandet av flerfamiljshus i trä. Och att staten i många fall ställt upp med bidrag.

Bostadsminister Jan Vapaapuori:

– Finska föreskrifter om exempelvis akustik och brandsäkerhet borde inte skilja sig EU:s. Kan det vara så att finskt trä brinner bättre än svenskt?