Nyheter

Finsk prispressare utmanar med flerbostadshus

K8 är Lehtos första hus för den svenska marknaden. Det är ett korridorhus som går att bygga från två till sex vånings. Foto: Lehto

Med en standardiserad byggprocess sätter nu finska Lehto press på de svenska husbyggarna. Företaget lanserar sin första produktserie med flerbostadshus för den svenska marknaden.

Hustillverkaren Lehto visar upp sin produktserie Lignum med hus framtagna för den svenska bostadsmarknaden. Det första huset i serien heter K8 och är ett korridorhus. Det går att bygga från två till sex våningar. Flera modeller med korridorhus och loftgångshus kommer lanseras under våren 2020. 

– Vi har använt samma bottenplatta som man använder i Finland men i övrigt har vi fått anpassa utformningen för att passa våra svenska byggregler som skiljer sig ganska mycket. Till en början kommer vi producera husen i våra fabriker i Finland men om efterfrågan blir stor får vi titta på om det blir aktuellt med någon anläggning i Sverige, säger Thomas Perslund, vd Lehto Sverige.

Även om Finland har en längre erfarenhet av industriell produktion av den här typen av flerbostadshus finns redan flera konkurrenter på den svenska marknaden. Vida Building, Sizes, Moelven, Obos och Bo Klok är bara några exempel, men Thomas Perslund är inte rädd för någon överetablering eller avmattning på marknaden. 

– Byggandet har inte minskat på grund av minskad efterfrågan. Det behövs fler bostäder men problemet är att det varit för dyrt med nyproduktion. En faktor som fördyrar processen är att kommuner har speciella särregler som gör det svårt med industriell produktion. Det behövs mer enhetliga regler för att kunna effektivisera tillverkningen och minska kostnaderna ännu mer så alla har råd med en bostad, säger han. 

Tiden från produktionsstart i fabriken till färdig leverans beräknas bli sex månader och priset från cirka 15000 kr/BTA exklusive moms för ett inflyttningsbart hus. 

– Vi är kanske inte billigast men vi vill utmana marknaden med ett nytt tänk som kombinerar arkitektoniska kvaliteter, hållbarhet och materialval med kostnadseffektivitet i varje del av processen. Med Lignumserien sätter vi en ny nivå vad gäller gestaltning, tillverkning och pris på den svenska marknaden, säger Thomas Perslund.

Husen från Lehto har en basutformning med fyra, sex eller åtta lägenheter per våning i olika storlekar med upp till sex våningar. Lägenhetstyperna finns från 1 till 4 rum och kök i storlekar mellan 26 och 99 kvadratmeter.