Finspångselever får bygga sitt nya gymnasium

Finspångselever får bygga sitt nya gymnasium
Friskolan Curt Nicolingymnasiet och Finspångs kommunala gymnasium samordnas och flyttar in i en gemensam byggnad. NCC som uppför skolan erbjuder några av eleverna att delta i byggarbetet som en del av sin praktik.
Friskolan Curt Nicolingymnasiet och Finspångs kommunala gymnasium samordnas och flyttar in i en gemensam byggnad. NCC som uppför skolan erbjuder några av eleverna att delta i byggarbetet som en del av sin praktik. Ordern från kommunen är värd 127 MSEK.

– NCC erbjuder några elever från lämpliga teknikprogram att göra en del av sin praktik på bygget. Det känns roligt, jag minns själv min praktiktid som värdefull. Förhoppningsvis kommer man som elev också känna en stolthet att gå i en skola som tidigare elever medverkat till, säger affärschef Fredrik Leeo, NCC Construction, region Syd.

Höstterminen 2014 öppnar skolan på cirka 8 500 kvadratmeter i fyra våningar. Den har plats för upp till 600 gymnasieelever främst inom teknikinriktade program, men även ett nytt vård- och omsorgsprogram.

Curt Nicolingymnasiet ägs gemensamt av kommunen och IUC Öst, Industriellt utvecklingscentrum Östergötland som regionens näringsliv står bakom, bland andra Siemens, SAPA, Mo Gård och Saab Aerostructures.

– Gymnasiet blir stadens flaggskepp med en central plats nära tågstationen. Vi satsar på att utveckla Finspång för att få fler att studera, jobba och bo här, säger Hans Lindberg, utvecklingschef, Finspångs kommun.

Skolan får sällskap av Finspångs nya kommunbibliotek på cirka 1 500 kvadratmeter. Fler möten och upplevelser för kommuninvånarna blir vägledande för bibliotekets utformning.

Byggnaden rymmer också en experimentverkstad, inspirerad av Tom Tits för att väcka barns intresse för teknik. Kommunen planerar även för att skolans verksamheter ska bli mer tillgängliga för allmänheten. Hur det bäst sker kommer man att ha en dialog med Finspångarna om.

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
”En risk för hela den svenska byggindustrin”
Käpplaverket byggs om för en miljard