Fiskfjällsfasad lyser upp hamnen

Fiskfjällsfasad lyser upp hamnen
Radisson Blu Riverside Hotel har invigts. "Byggnaden skall uppfattas som en skallös skulptur omsluten av ett glimrande skinn av fiskfjäll."
Radisson Blu Riverside Hotel på Lindholmen är ett nytt landmärke i Göteborg. ”Byggnaden skall uppfattas som en skallös skulptur omsluten av ett glimrande skinn av fiskfjäll”, säger Johan Linnros som är ansvarig arkitekt hos Reflex Arkitekter som har ritat byggnaden.

Nu står det nya Radisson Blu Riverside Hotel på Lindholmen i Göteborg klart. Hotellet öppnades den 18 mars och blev då det första hotellet på Lindholmen. Byggnaden med sina 265 rum är ett 4-stjärnigt hotell ritat av Reflex Arkitekter. Skanska har varit både byggherre och entreprenör i projektet.

– Vi tycker att det är Göteborgs häftigaste och mest vattennära hotell med sin fiskfjällsmönstrade fasad som återspeglar vattnet. Arkitekten ville att det ska se ut som ett fiskskinn som sveper om byggnaden, berättar Lars Gustavsson som är projektledare på Skanska.

Fasaden är tillverkad av glas och aluminium och det gör att den återspeglar omkringliggande miljö och utseendes förändras beroende på väderleken.

– Byggnaden har ett överhäng på tio meter över vattnet, annars är det ett ganska traditionellt bygge. På grund av översvämningsrisk har det varit viktigt att bygga vattentätt. Gjutningarna i källaren är som en låda som måste vara vattentät, det är det som är tricket, det måste vara tätt i alla fogar. Och det är kohesionspålar som är bortåt sjuttiometer långa som bär på friktionen i leran, förklarar Lars Gustavssson.

Radisson Blu Riverside Hotel innehåller förutom hotellrum även möteslokaler, bar, restaurang med uteservering mot Göta älv samt en wellnessavdelning på översta våningsplanet.

– Det är en liten Spa-del på taket och då krävs det alltid lite mer utöver det vanliga för att klara täthet och fuktbelastning. Det är även en terrass där uppe på elfte våningen.

Byggnaden har en stark riktning mot Göteborgs centrum och gaveln över hamnbassängen öppnas upp med glas och blir ett lysande öga mot staden.

– Hotellet sticker ut, är läckert, håller hög kvalitet i både materialval och estetik såväl exteriört som interiört, säger Anders Junger, VD på Winn Hotel Group, operatör för hotellet.

Området Lindholmen är en av Göteborgs snabbast växande område både för företag och privata bostäder. Det ligger endast fem minuter från Nordstan och Centralstationen nära natur och omgivet av vatten. Här finns över 275 företag och Chalmers Universitet baserade och området är känt för sin högteknologiska profil.

Hotellet har tagit två år att bygga och det har planerats med en grön profil samt utformats med sikte på att uppnå Gold-nivå enligt det internationella miljösystemet LEED.

Designbyrån DOOS architects har ansvarat för inredning av hotellets rum, korridorer, konferensavdelning samt wellnessavdelning. Restaurang bar och lobby samt uteserveringen vid vattnet är framtaget och ritat av Stylt Trampoli i Göteborg.

Annika Rådlund

Radisson Blu Riverside Hotel

Öppnade 18 mars 2013, officiell invigning 30 maj.
265  rum och sviter, 554 bäddar
Restaurang med plats för 200 gäster med stor uteservering vid vattnet samt bar
En 225 kvm stor takterrass med plats för 100 personer
På översta våningen har det byggts ett Wellness Center med tre jacuzzi, bastu, gym och terrass
Beläget på Lindholmen, fem minuter från Göteborgs centralstation
Designbyrån DOOS architects har ansvarat för inredningen