Nyheter

Fler byggföretag ansöker om lån

Vecka 14 stod byggföretag för 20 procent av alla låneansökningar hos Lendo. Foto: Getty Images.

Allt fler småföretag från byggindustrin ansöker om lån ökar. Det visar ny statistik från Lendo.  

Statistik från Lendo, en Sveriges största jämförelsetjänst för privat- och företagslån, visar att andelen ansökta lån ämnade att finansiera likviditet är ovanligt högt.

Vecka 14 skedde ett trendbrott då företag inom byggverksamhet stod för en större andel av de ansökande företagen. 20 procent av den totala andelen ansökningar kom då från företag inom byggverksamhet, med en omsättning under tre miljoner kronor. 70 procent av byggföretagen bedrevs som aktiebolag och 30 procent som enskild firma.  

Företagen finns över hela Sverige och jobbar främst inom installation, hantverk och anläggnings- och markarbeten. Även puts-, tak- och rivningstjänster förekommer.  

Lendo tittar även på vilket syfte småföretagare har angivit under de senaste veckorna när de ansökt om företagslån. Vecka 14 stod andelen lån ämnade likviditetsfinansiering för 37 procent jämfört med 19 procent veckorna innan krisen.  

– Vi ser i statistiken att andelen ansökta likviditetslån från småföretag planar ut på en ny historiskt hög nivå. En ökad andel ansökningar för likviditetslån kan vara ett ökat behov av pengar in. Det kan även vara en respons från småföretagare på de nya finansiella stödpaketen och att småföretagare de senaste tre veckorna i högre grad har vänt sig till långivare i hopp om att få ta del av stödet, säger Carl Brynielsson, vd Lendo.