Nyheter

Flera döms till fängelse för grova ekobrott

Sju personer döms i en omfattande ekobrottshärva där flera byggbolag står i centrum.

Dom har fallit i en omfattande ekobrottshärva där flera byggbolag står i centrum.
Totalt döms sju personer för bland annat grovt bokföringsbrott, näringspenningtvätt och brott mot aktiebolagslagen. 
Två av de tilltalade var också åtalade för begrägerier och bland målsägandena finns flera leverantörer inom byggbranschen, men de åtalade männen frias på de punkterna. 

Fler personer döms till fängelse i Örebro tingsrätt i det omfattande ekobrottsmålet. Sju personer stod åtalade för grova bokföringsbrott, näringspenningtvätt, grova brott och grova bedrägerier i totalt 11 bolag.

Brotten som personerna döms för har begåtts mellan 2015-2018.  De elva bolagen har bland annat bedrivit byggverksamhet, men en del av dem har endast använts för att slussa pengar genom. Några redovisningar om anställda finns inte, utan verksamheten har bedrivits med svart arbetskraft.

Två män i 50-årsåldern som drivit företag inom byggbranschen har suttit häktade september 2018. En av dem dem döms för bokföringsbrott och två fall av näringspenningtvätt, grovt brott, till fängelse i ett år och fyra månader.

Den andra döms för fem fall av bokföringsbrott, tre fall av grovt bokföringsbrott och två fall av näringspenningtvätt, grovt brott, till fängelse i tre år och tio månader.

Uteblivna betalningar av leverantörsfakturor har lett till betalningsförelägganden och slutligen konkurs. En tid innan konkurs har en så kallad målvakt satts in i styrelsen. Huvudmännen har då istället köpt eller tagit över ett nytt bolag som de fortsatt att bedriva verksamhet i.

Brottsvinsterna har bland annat bestått av diverse byggmaterial som tagits ut utan att betalas. De har även upprättat kundfakturor i bolagen, vars inbetalningar har förts över till huvudmännen och bland annat gått till att betala svarta löner. De totala skulderna i alla bolag uppgår till cirka 8 miljoner kronor. Vad gäller näringspenningtvättsbrotten är det totalt 11 miljoner som hanterats.

I domen behandlas två stämningsansökningar. I den ena stämningsansökan finns fem åtalspunkter alla avseende grovt bedrägeri. Tilltalade i den stämningsansökan är två av männen och enligt åtalet hade de vid 150 tillfällen vilselett andra näringsidkare att ingå avtal om köp av varor och tjänster. Bland målsägarna fanns flertalet leverantörer inom byggbranschen. 
Men tingsrätten ansåg inte att det kunde visas att personerna redan när avtalen slöts inte tänkte betala för tjänsterna.

I den andra stämningsansökan finns 20 åtalspunkter varav nio avser grovt bokföringsbrott, åtta avser brott mot aktiebo-lagslagen och tre avser näringspenningtvätt, grovt brott. Tilltalade i den stämningsansökan är samtliga sju personer.