Nyheter

Flera olyckstillbud i nybyggda Silverdal

Boende i det nybyggda området Silverdal i Sollentuna menar att trafikmiljön är livsfarlig. Flera olyckstillbud har inträffat då bilister har kört på barn, barnvagnar och cyklar.

Men byggbolagen är förvånade över kritiken, rapporterar ABC.

I området går gångbanan alldeles utanför radhusen och tillhörande parkeringsplatser. Många av de boende är rädda att en allvarlig olycka kan inträffa när bilarna backar ut. Hélen Åström promenerar ofta på gångbanan och säger att man inte ser bilarna när de ska ut från parkeringsplatserna.

— Nej, det är jättesvårt, särskilt om det är soligt, då ser man inte bromsljusen, säger hon till ABC.

Sollentuna kommun, som har ritat detaljplanen för området, föreslår att radhusägarna skaffar grindar för att öka säkerheten. De boende vill hellre byta plats på gångbanorna och gräsmattorna, men det går inte enligt kommunen.

— Vi tycker att det är smart planerat utifrån trädgårdsstadens principer, säger Lennart Gabrielsson (fp), kommunalråd i Sollentuna, till ABC.
Han menar att bilägarna kan backa in sina bilar på parkeringsplatserna för att sedan kunna köra ut med bättre sikt.

Det är JM och Skanska som tillsammans bygger stadsdelen, som färdigställd kommer att omfatta cirka 1 100 lägenheter. Magnus Lindén, projektchef för Skanskas och JM:s bolag Silverdal exploatering, har inte fått särskilt många klagomål på gångbanan.

— Det har varit uppe på något informationsmöte och så var det en person som påtalade det för mig för en månad sen, säger han.

Han tycker inte att det finns något fog för kritiken och känner inte till några olyckstillbud.
— Vi är väldigt förvånade över det här, säger han.

Foto: Holger Staffansson