Nyheter

Flitigast i Almedalen

Mehmet Kaplan. Foto: Anna Sjöström

35 event på fyra och en halv dag hinner Mehmet Kaplan, bostads-, IT-, och stadsutvecklingsminister, med och därmed är han den politiker med flest engagemang.

Byggvärlden får en kort pratstund med honom mellan två seminarier.
Han väljer skuggan framför gassande sol, skämtar om att byta den mörka kostymen mot shorts, och sätter sig ner enbart för bildens skull.

– Jag försöker att vara tillmötesgående och gå på så många seminarier jag hinner, det är viktigt för mig eftersom arrangörerna lagt ner tid och energi på att göra så bra programpunkter som möjligt. Men tiden räcker inte till alla. Jag väljer de seminarier som ligger inom mina områden och som jag känner kan leda till att hitta vägar framåt mot en hållbar framtid, exempelvis deltog jag precis i ett seminarium om hållbar stadsutveckling.

Han berättar att Almedalen i många fall kan vara en genväg till att träffa folk och få till möten. På det senaste seminariet hade han möjlighet att träffa fem generaldirektörer på en och samma gång.
– Det är inte så lätt gjort annars, skrattar han, och det är ett fantastiskt tillfälle till dialog.

Utöver de inbokade och planerade programpunkterna är det många som kommer fram spontant och vill prata, ge förslag och ställa frågor.
– Traditionen här, med närhet mellan politiker, andra beslutsfattare och medborgare, är ovanlig. Det är unikt jämfört med många andra länder och det är något fint vi ska värna om. Idéutbytet med direkt input utan omvägar är vad det handlar om här.

Seminarier från åtta på morgonen till åtta på kvällen, så beskriver bostadsminister Mehmet Kaplan sina dagar i Almedalen. Men han trivs med det.
– Det är lärorikt, därför är det roligt. Om jag bara ville ha kul skulle jag göra något annat. När jag på kvällarna tänker igenom dagens händelser och sammanfattar allt som hänt inser jag att jag pratat om många ämnen som jag inte hade en aning om skulle tas upp i början av dagen, och det är lärorikt.