Nyheter

”Flytta Stockholmsmässan till Arlanda”

En etablering med en egen järnvägsstation i anslutning till Stockholm Arlanda Airport skulle skapa förutsättningar för Stockholmsmässan att ta steget från att vara Nordens ledande mötesplats till att bli en internationell aktör i ännu högre utsträckning. Förslaget presenterades av Per Taube, ordförande och huvudägare i Arlandastad Holding, under onsdagskvällen på Stockholms Handelskammares fullmäktigemöte.

– Om Stockholmsmässan i Älvsjö skulle ha planerats idag så hade den likt andra stora mässor runt om i världen placerats vid den internationella flygplatsen. Ett bra exempel är Hong Kong som rankas som världens bästa flygplats där den internationella mässan, Asia World Expo är en integrerad del av flygplatsen, säger Per Taube, styrelseordförande och huvudägare i Arlandastad Holding, i ett pressmeddelande.

– Även om jag tror det finns förutsättningar och mycket goda skäl som talar för att en internationell mässa vid Arlanda skulle kunna stå på egna ben så skulle ett samgående med Stockholmsmässan ge en flygande start. Dessutom ser jag ett mycket närmare samarbete med Uppsala som med sitt prestigefyllda universitet och sitt dynamiska näringsliv har alla möjligheter att både bidra och dra fördelar av satsningen. Fler internationella event i regionen skulle även medföra fler direktlinjer med flyg ut i världen, vilket ökar regionens konkurrenskraft, fotsätter Per Taube.

– I anslutning till mässan bör en permanent utställning skapas med inspiration från de svenska paviljongerna i samband med världsutställningarna. Här ska skandinavisk industri, forskning, turism, musik, design och liknande visa upp sig på ett spännande och spektakulärt sätt. Ett skyltfönster mot världen och ett givet besöksmål för utländska besök i Skandinavien. Något som idag inte finns, berättar Per Taube.

– Mitt förslag och den detaljplan som nu finns innebär att en ny järnvägsstation placeras mitt i mässan med möjliga förbindelser med både pendeltåg, fjärrtåg och Arlanda Express. Detta läge blir därmed unikt för att bygga vidare på Stockholmsregionen som en internationell destination, avslutar Per Taube.

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare som är nära hälftenägare av Stockholmsmässan, och vice ordförande i Stockholmsmässans styrelse, lämnar mot bakgrund av uttalandena följande kommentar i ett pressmeddelande:

– Det finns inga planer på att flytta Stockholmsmässan till Arlanda. Vi arbetar med att utveckla verksamheten i Älvsjö.