Nyheter

Folkets Hus-förening <br></br> hoppas på kommunen

Ett Folkets Hus i Uddevalla, eller inte. Det är frågan. Folkets Hus-föreningen kan tänka sig att bygga, men vill ha kommunens klartecken först. Och det drar ut på tiden.

— I dag har vi inga lokaler i Uddevalla för större arrangemang. Därför vore det bra med den här byggnaden, förklarar Lars Kalin, föreståndare för Folkets Hus-föreningen i Uddevalla.

I flera år har föreningen planerat för ett nytt Folkets Hus. Nu har White arkitekter tagit fram en ritning på hur det kommande huset kan se ut. En stor byggnad där allt från utställningar till konserter och idrottsevenemang kan arrangeras. Den beräknade byggkostnaden ligger i nuläget på cirka 300 miljoner kronor.

Innan bygget kan realiseras behöver dock föreningen få klartecken från kommunen att de vill bli hyresgäster. Annars får föreningen inget bygglån. Enligt Lars Kalin finns det ett muntligt löfte men för finansiering krävs ett beslut i kommunfullmäktige.

— Vi hoppas på ett beslut i år. Går allt vägen kan huset stå klart till 2011. Faktum är att projektet är så viktigt för regionen att vi inte kan avstå från det, säger han.

På Uddevalla kommun meddelar stadsbyggnadschefen Håkan Björkman att det är en politisk fråga som det inte beslutats om ännu, men att viljan finns att gå vidare i projektet.