Nyheter

”För mycket gubbar i byggbranschen”

”Det är för mycket gubbar i byggbranschen” var en synpunkt under paneldiskussionen på Sabos konferens om renovering på torsdagen. Hur får vi fler tjejer, var följdfrågan som fick Lotta Jaensson på Skanska att gå i taket.

— Börja med att låta oss tjejer få ordet, det finns till exempel ingen kvinna i panelen, var hennes kärva synpunkt från publikplats.

Ett sätt att locka fler kvinnor till byggbranschen är att börja reflektera över bemötande och sitt sätt att uttrycka sig, ansåg Lotta Jaensson.
— Ni står där uppe och säger ”hur många gubbar behövs för att göra det här och det här…” Då sitter jag och tänker ”hur många kvinnor krävs det då?”. Små detaljer som gör att vi kvinnor kanske inte kommer tillbaka nästa konferens.

Varpå panelen, bestående av bara män, bjöd upp henne att delta på scenen under slutdebatten på de allmännyttiga bostadsbolagens organisation, Sabo:s, konferens i Stockholm.

— Vi har haft många projekt för att få in fler kvinnor och invandrare i byggbranschen. Det har lett till att vi fått fler kvinnor under projektets gång, men inom några år lämnar de branschen eftersom de inte får jobb. Det är ett problem att de inte släpps in, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnadsarbetareförbundet.

Utöver Tilly bestod panelen även av representanter från Bravida, Skanska Direkt, Lulebo, Lernia och Hyresgästföreningen.