Nyheter

Förening stämmer bostadsköpare

En bostadsrättförening kommer att stämma minst fem köpare som inte har betalat för sina bostadsrätter. Köpare misstänks ha dragit sig ur för att affären är olönsam efter att finanskrisen slagit till.

Det handlar om nybyggda bostäder i kvarteret Dockan i Malmö där flera köpare vill dra sig ur köpet sedan konjunkturen svängt under hösten. Tommy Karlsson, bolagsjurist på JM och ombud för föreningen, säger till Sveriges Radio att det finns fall med indikationer på att köparna drar sig ur för att affären inte blir tillräckligt bra. Bland annat en kund som har flera andra bostäder uthyrda i andra hand.

Tingsrätten ska nu pröva om köparna haft grund för att dra sig ur köpet. Finner den att kunderna inte har skäl att häva köpen kommer de att bli skyldiga att betala skadestånd till bostadsrättsföreningen.

Totalt är det tretton köpare som inte betalat för sina bostadsrätter, rapporterar Sveriges Radio. Minst fem av dem kommer nu att bli stämda av föreningen.

För köpare som vill häva köpet på grund av att konjunkturnedgången gjort deras gamla bostad svårsåld, finns det däremot möjligheter till andra vägar. JM vill då ha en redovisning av köparen för att avgöra om det är ett ömmande fall som kan få hjälp att lösa situationen.