Nyheter

Föreslår statligt stöd till utbildning av varslade

Regeringens varselsamordnare föreslår ett utvidgat rot-avdrag och att varslad personal ska få statligt stöd till vidareutbildning. Men regeringen har redan sagt nej till den typen av permitteringslön.

Det är Sveriges Radio Ekot som tagit del av rapporterna från 16 av regeringens varselsamordnare runt om i Sverige. Sju av dem föreslår att varslade ska få någon form av statligt stöd till utbildning och därmed få ha kvar sina anställningar.

— Kärnfriska företag ska kunna behålla och kompetensutveckla personal nu när de inte behövs i produktionen. För så småningom vänder det och då behövs personal och då är det kostsamt att rekrytera, och dessutom är det ett bra sätt att ta om hand personalen, säger Sven Lindgren, landshövding och regeringens samordnare i Kalmar, till Ekot.

Regeringen har dock sagt nej till den här typen av permitteringslön, som systemet tidigare kallades, och menat att företagen själva måste kunna stå för utbildning av anställda.

Nio av varselsamordnarna föreslår dessutom att rot-avdraget utvidgas till att även gälla ombyggnad av hyreshus och kommunala bostäder, samt att ett stöd till nyproduktion av hyreshus införs.

De regionala varselsamordnarna utsågs av regeringen i början av december förra året. Uppdraget är att samordna insatser och redovisa utvecklingen i sina respektive områden till regeringen.