Nyheter

Företag anklagas för flera allvarliga missar

Det var hos konstruktionsfirman Cremona som en balk gavs ett alltför smalt liv, vilket ledde till dödsolyckan i Kista i somras. Nu anklagas Cremona för fler farliga konstruktionsmissar. <br/> Peab förbereder en stämning och Stockholmshem samlar unde

Byggvärlden har tidigare skrivit om den avväxlingsbalk som gav vika vid dödsolyckan i Kista. I anbudshandlingarna hade balken 25 millimeter i livet, men i handlingarna som gick från Cremona hade livet bara 7 millimeter.

Nu kan Byggvärlden avslöja att Cremona anklagas för fler allvarliga konstruktionsfel. Peab driver en process mot Cremona efter misstag i ett bostadsprojekt i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

— Det upptäcktes i tid, annars hade det kunnat få katastrofala följder liknande Kista. På sex olika ställen hade huset rasat om vi inte hade upptäckt det, säger Erik Åredal, arbetschef på Peab.

Bygget stoppades till stora delar i månader när Peab upptäckte felen. Nu kräver Peab 11 miljoner kronor i ersättning från Cremona. Just nu håller Peab på att sätta samman en stämningsansökan.

Ett av konstruktionsfelen ska ha handlat om att Cremona ritade konstruktionen så att tunga stålpelarlaster lades på en bjälklagskant som saknade stöd undertill.

— Det är ett fruktansvärt uppseendeväckande och jättefarligt misstag. Pelarnas upplag hade gett vika med risk för personskador, säger en person med insyn i projektet.

Samma misstag ska Cremona ha begått vid bygget av 148 lägenheter i kvarteret Arbetsledaren på Liljeholmen i Stockholm.
— Det är väldigt läskigt. Jag tycker att det är obehagligt när felen kan leda till att folk mister livet, säger samma källa.

Peter Ekman, projektledare på Stockholmshem som beställde kvarter Arbetsledaren, berättar att det har varit många problem med Cremonas handlingar.

— Det är inte färdiga handlingar vi har fått från dem, trots att bygget pågår för fullt. Vi har haft oräkneliga möten med Cremona och de lovar att fixa allt, men vi hittar hela tiden nya fel, säger han.

Allra värst var kanske att det saknades en stålbalk i ytterväggen i plan ett.
— Det fanns inget som väggarna stod på, som kunde ta tyngden från plan två, tre, fyra och fem. Det fanns ett betonggolv, men det skulle inte ha hållit för punktlasten från väggarna. Det är ett generalfel, helt horribelt, säger Peter Ekman.

Stockholmshem har tvingats sätta in extra resurser, bland annat en extern konsult för att granska handlingarna, och uppskattar att de har blivit tre månader försenade på grund av Cremonas slarv. Stockholmshem tänker kräva Cremona på ekonomisk ersättning när stombygget är färdigt.

— Vi samlar allt material för att kunna reda ut det här när stommen väl är klar, säger Peter Ekman.

Något formellt beslut att inte anlita Cremona mer har Stockholmshem ännu inte tagit. Men alla leverantörer utvärderas i efterhand och poängbedöms. Ett lågt resultat innebär en rekommendation att inte anlita leverantören igen.

— Jag tycker att det är bedrövligt. De utger sig för att vara en fullvärdig konstruktör och har tagit på sig ett uppdrag men gör det halvdant.

Cremona verkar alltså ha gjort sig skyldig till allvarliga misstag i tre av sina projekt. Om sedan övriga 20 projekt som Cremona listar på sin hemsida har gått smärtfritt är det ändå inte ett tillräckligt gott resultat, menar personen med insyn i Peabprojektet.
— De här allvarliga felen ska inte få finnas, säger han.

Cremonas svarta lista

KISTA

Misstag: Avväxlingsbalk gav vika.
• En person omkom i ras. Polisutredning pågår

HAMMARBY SJÖSTAD

Misstag: Bjälklagskant saknade stöd.
• Bygget stoppat i månader. Peab kräver 11 miljoner kronor i ersättning.

LILJEHOLMEN

Misstag: Bjälklagskant saknade stöd, saknad stålbalk i yttervägg.
• Tre månaders försening. Stockholmshem kräver ersättning.