Nyheter

Företagare åtalas <br></br> för saltade fakturor

En byggentreprenör och en före detta anställd på ett försäkringsbolag åtalas av Ekobrottsmyndigheten. <br></br> Åklagaren hävdar att de två männen tillsammans har blåst upp priset på byggjobb och stoppat mellanskillnaden, 39 miljoner kronor, i

Åtalet handlar om att den före detta anställde på försäkringsbolaget If har anlitat byggentreprenören för att utföra byggjobb. Byggentreprenören har sedan fakturerat If för höga kostnader.
— Sedan har de tillgodogjort sig mellanskillnaden, menar jag, säger Daniel Suneson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Brottsligheten ska ha pågått mellan 1999 och 2006 och åklagaren bygger åtalet på nio entreprenader över hela Sverige.

Byggjobben har handlat om reparationsarbeten, främst åt bostadsrättsföreningar, på fastigheter som omfattas av byggfelsförsäkringar tecknade hos dåvarande Byggnadsgaranti, som övergick till If år 2000.

De båda åtalade männen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande i Stockholmstrakten, förnekar brott.
— Byggentreprenören påstår att han har haft de kostnader som han har fakturerat och personen på försäkringsbolaget säger att han har anlitat byggentreprenören enligt de regler som fanns då, berättar Henrik Suneson.

Hur är ditt bevisläge?
— Eftersom jag har väckt åtal förutser jag att det blir en fällande dom. Det är ganska många vittnen som åberopas på respektive entreprenad och omfattande skriftlig bevisning i form av fakturor och liknande.

Brottsrubriceringen för åtalet är grov trolöshet mot huvudman för båda männen. Byggentreprenören åtalas även för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Vilken straffskala kan bli aktuell vid en fällande dom?
— Det är väldigt svårt att svara på eftersom gärningarna är ganska gamla, de äldsta är på gränsen till 10 år och de yngsta är 4-5 år. Men eftersom fängelse finns i straffskalan kan det bli aktuellt.

Ekobrottsmyndigheten fick upp ögonen för fallet efter en anmälan från en privatperson 2006.